Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

yannidakis τρίτης - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΒΑΣΗ

Καληνωρίσματα. Έχετε υπόψη σας κάποιο σπουδαστή του τμήματος Γεωτεχνίας και Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας; Αν είναι νέος εισακτέος σας ενημερώνω πως ονομάζεται φοιτητής με βαθμό εισαγωγής 0,91, αλλά αυτό σίγουρα εσείς το ξέρετε. Αυτό το παιδί έχει σήμερα στιγματιστεί ως το μεγαλύτερο στουρνάρι στη ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης που απέκτησε πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φυσικά αυτή η προβολή είναι άδικη για κάποιον συμφοιτητή του που πέρασε φέτος στη Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Εκείνος από φέτος θα σπουδάζει σε Πανεπιστήμιο με βαθμό πρόσβασης 2,8!

Φυσικά τα γεγονότα είναι παραπάνω από τραγικά. Σε μια περίοδο που τα υποβαθμισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας προσπαθούν να σταθούν σε http://www.google.co.uk/imgres?imgurl=http://tusb.stanford.edu/wp-content/uploads/2010/01/Why-Bad-Grades-22-1-10.jpg&imgrefurl=http://tusb.stanford.edu/2010/01/why_bad_grades_happen_to_good.html&usg=___9AsevbAhrQPPEYxUwRhOQPIG1Y=&h=333&w=500&sz=34&hl=en&start=0&zoom=1&tbnid=-r3y_S2nuzCf1M:&tbnh=157&tbnw=196&prev=/images%3Fq%3Dbad%2Bgrade%2Bstudents%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN%26biw%3D1000%26bih%3D821%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=78&ei=YGd_TPnoOISa4Ab85-XTCw&oei=Rmd_TJfzCcTFswa434zkDw&esq=7&page=1&ndsp=16&ved=1t:429,r:6,s:0&tx=144&ty=78 διεθνείς αξιολογήσεις που περιλαμβάνουν τα διασημότερα πανεπιστήμια, η φετινή είδηση προκάλεσε όσο τίποτα ως τώρα. Βέβαια, κανείς μαθητής ή φοιτητής δεν ξεχύθηκε στους δρόμους με κοντομάνικα και καλοκαιρινές μάσκες να διαδηλώσει για την κατάντια της εκπαίδευσης γιατί η ιστορία αυτή ωφέλησε ένα μέρος μαθητών, οπότε όλα καλά! Καμία διοίκηση πανεπιστημίου δεν αντέδρασε όταν έμαθε πως θα φιλοξενεί μαθητή που δεν άνοιξε βιβλίο στις Πανελλήνιες αφού θα γέμιζε τις κενές θέσεις των τμημάτων, οπότε όλα καλά!

Όσοι διαβάζετε καιρό το ιστολόγιο γνωρίζετε την ευαισθησία μου σε θέματα παιδείας. Επικροτώ το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και το όραμά του, με ριζικές αλλαγές που ξεκινούν από το Δημοτικό και καταλήγουν στα Πανεπιστήμια δίνοντας βάση στην τεχνολογία, την ποιότητα παρά την ποσότητα και την πρακτική κατάρτιση του μαθητή. Μάλιστα η χθεσινή πρώτη μέρα έστειλε πολύ θετικά μηνύματα σε θέματα οργάνωσης. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος είναι εντυπωσιακές και ας μην ξεχνάμε πως προβλέπεται η συμμετοχή του ιδρύματος για την αποδοχή του υποψηφίου στην πανεπιστημιακή σχολή ως μέρος της διαδικασίας που περιέχει τις Πανελλήνιες εξετάσεις και τη συμπλήρωση Μηχανογραφικού. Αυτά όλα είναι καλά. Τι γίνεται όμως στο διάστημα που μεσολαβεί; Θα γινόμαστε μάρτυρες μαθητών που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση οι οποίοι θα καταλήγουν σε τριτοβάθμια ιδρύματα; Εκεί που η συνέχεια είναι προδιαγεγραμμένη; Ξέρετε, εγγραφή σε φοιτητική πολιτική παράταξη και πρόοδος μετ’ εμποδίων…

Στην αντίπερα όχθη έχουμε να κάνουμε με την ανάγκη πλήρωσης των θέσεων των τμημάτων προκειμένου να μην κλείσουν. Εκεί αναρωτιέμαι, γιατί; Δεκάδες σχολές συνωστίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και άλλες μικρότερες με τα ίδια τμήματα απομονώνονται με ελλιπή χρηματοδότηση. Τα συμπεράσματα δικά σας. Έχετε  χρόνο να προβληματιστείτε έως ότου μαθητές θα αποκτούν βαθμούς που θα δικαιώνουν θέσεις στα τριτοβάθμια ιδύματα της χώρας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΒΑΣΗ :[

2 σχόλια:

  1. Θεωρώ ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι σε τραγικό επίπεδο!
    Απο την άλλη πιστεύω ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση..θα έπρεπε τα εκπαιδευτήρια της τριτοβάθμιας να έχουν τέτοιο επίπεδο και τέτοιο σύστημα ώστε να αποβάλλουν τους φοιτητές που εντάσσονται και δεν πληρούν τις προυποθέσεις φοίτησης! Να υπάρχουν κανόνες υποχρεωτικής παρουσίας και εξετάσεων ωστε οι φοιτητές που είναι συνεπείς να αμοίβονται με την παραμονή τους στη σχολή και τελικά στην αποφοίτηση!
    Εν ολίγοις όλοι να μπαίνουν αλλά να βγαίνουν αυτοί που αξίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Κατερίνα
    θα μου επιτρέψεις να διαφωνησω. Θεωρω ατοπο να μπαινουν ολοι οι νεοι που τελειωνουν το Λυκειο σε σχολες τριτοβαθμιας εκπαιδευσης.
    Ναι, στην καταρτιση με σκοπο την επαγγελματικη αποκατασταση η οποια ομως μπορει να γινεται οχι μονο μεσα απο τις επιστημες αλλα και απο τις τεχνικες σχολες που δημιουργουν σωστους εργατες, καταρτισμενους τεχνικους.
    Ολοι αλλοι "επιστημονες" πια στην Ελλαδα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το