Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

yannidakis πέμπτης - Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑΣ

Καληνωρίσματα. Είναι αλήθεια πως στο πέρασμα των χρόνων έχουμε δει τα πάντα να αλλάζουν, να εκσυγχρονίζονται και να εξελίσσονται από τους ανθρώπους ως την φύση και από την τεχνολογία ως την τέχνη. Δε θα μπορούσε να μην αποτελεί κλασικό παράδειγμα και η γλώσσα. Πολλά χρόνια πριν γίνει η… ανακατωσούρα με τις ανταλλαγές πληθυσμών και οι αφρικανοί μεταναστεύσουν στην Αμερική ή οι ευρωπαίοι στην Λατινική Αμερική ο χρωματισμός κάθε γλώσσας αποτελούσε το σημείο αναφοράς των χαρακτηριστικών της κουλτούρας κάθε πολιτισμού. Στη μέση ανατολή θα χρησιμοποιούσαν πιο έντονα σύμφωνα, στην Ασία περισσότερο χρωματιστά φωνήεντα κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αγγλικά. Στην Ιρλανδία και την Σκωτία εμπεριέχουν μια στιβαρή προφορά, στην Αγγλία τη γνωστή αριστοκρατική και στις ΗΠΑ μια πιο γρήγορη κοφτή. Η εξέλιξη της αγγλικής γλώσσας! Αλλάζοντας γεωγραφική περιοχή άλλαζε και η προφορά της ίδια γλώσσας, τον ιδίων λέξεων. Θαρρείτε κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και στην Ελλάδα; Ας αφήσουμε παράμερα τους πολυάριθμους ιδιωματισμούς που αλλάζουν την ελληνική γλώσσα από τη Θράκη στη Θεσσαλία και απ’ το Ιόνιο στην Κρήτη.

Η γλώσσα θα μάθουμε πως δεν εξελίσσεται μόνο γεωγραφικά μα και χρονικά. Μάλιστα! Η πάροδος του χρόνου φέρνει νέους όρους, αλλάζει ή από http://www.wpsvideo.com.au/temp/wsps.htm απενεργοποιεί παλιούς. Αν ολόκληρη η υφήλιος οφείλει στην Ελλάδα τους περισσότερους ιατρικούς, επιστημονικούς και ιστορικούς όρους από την εποχή όπου ο πολιτισμός της ανθούσε όποτε και παρήγαγε πολιτισμό και νέους όρους, τότε η Ελλάδα χρωστά στις ΗΠΑ τους περισσότερους τεχνολογικούς όρους ακριβώς επειδή οι ΗΠΑ ευημερούν σήμερα στους τομείς αυτούς. Οι νέοι που χαρακτηρίζονται πάντα από μεγαλύτερο βαθμό αφομοίωσης επεξεργάζονται, απορρίπτουν, υιοθετούν, δημιουργούν νέες λέξεις όχι απλά για να διαφέρουν αλλά επειδή έτσι επιτάσσει η λειτουργικότητα της εποχής. Δεν είναι κατακριτέο όταν γίνεται με ενστικτώδη σεβασμό στην ιστορικότητα του γλωσσικού μας πλούτου κι όταν η ισορροπία του νέου και του παλιού, του ξένου και του τοπικού γίνεται με γνώμονα την χρηστικότητα.

Η ελληνική γλώσσα εξελίσσεται, όπως η ίδια η Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η γλώσσα όλου του κόσμου κάνει βήματα μπροστά. Ας μην μπούμε στη διαδικασία να αξιολογήσουμε την ποιότητα των “νέων” λέξεων. Άλλωστε είπαμε πως η προτεραιότητα είναι η χρηστικότητα. Κι εδώ βάζουμε την απαραίτητη φραγή καθώς άλλο ο γλωσσικός πλούτος κι άλλο η ικανότητα ενός νέου να συντάσσει τις εκφράσεις του. Αυτό είναι ένα άλλο, πονεμένο κεφάλαιο της ελληνικής γλώσσας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το