Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

yannidakis τρίτης - ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Καληνωρίσματα. Ένα κείμενο δεν είναι αρκετό για να αναμίξει την θεωρία του Δαρβίνου, την Επιστήμη και την Εκκλησία, περισσεύει όμως για έναν δημιουργικό προβληματισμό. Σήμερα η θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου είναι κοινά παραδεκτή και μάλιστα αποτελεί βασικό παράγοντα της διαμόρφωσης ιδεών και αξιών στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τη φύση. Η φύση δημιούργησε τα ζώα και τελικά τον άνθρωπο. Ποιά είναι η φύση; Ο Θεός(;) απαντά η Εκκλησία κι εκεί όλοι ακονίζουν τα μαχαίρια.

Αρκετά! Πρόσφατα ο ο ρώσος επίσκοπος Ιλαρίωνας δήλωσε πως είναι ανόητο να πιστεύουμε πως υπάρχει σήμερα κόντρα Εκκλησίας-Επιστήμης. Εγώ θα συμπληρώσω πως http://thegooddoctorfio.files.wordpress.com/2009/03/wired_science_religion.jpg όποιος συντηρεί τέτοια σενάρια, εξυπηρετεί συμφέροντα… Σήμερα λίγο-πολύ η Εκκλησία δεν αναιρεί τις αποκαλύψεις της επιστήμης σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπου. Όμως έχει ενδιαφέρον να προχωρήσουμε στην θεωρία της επιστήμης πως όλα άρχισαν “κάπως”. Κάποια “δύναμη” έκανε την αρχή για χημικές και βιολογικές ενώσεις των στοιχείων της φύσης ή αν σας αρέσει η επιστημονική φαντασία, μια τεράστια έκρηξη έκανε τόσο σαματά στο ήσυχο σύμπαν που όλα “έγιναν” με το πέρασμα του χρόνου. Ποτέ κανείς όμως δεν βρήκε πως στο καλό δημιουργήθηκε αυτή η πρώτη δύναμη για να ξεκινήσει το οτιδήποτε. Η θεωρία των μονοθεϊστικών θρησκειών εύκολα πρεσβεύει πως η αρχή έγινε από τον Έναν, Τον Θεό.

Είναι εύκολο όταν δεν βρίσκεις μια λογική λύση να “τα ρίχνεις” στον Θεό και νομίζω πως ακριβώς εκεί είναι το νόημα. Εκεί που σταματά η λογική αρχίζει η λογική Του Θεού. Δε σημαίνει πως αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα δεν βρήκαμε τη λύση σε κάτι, συμβαίνει επειδή πάντα θα υπάρχει μια υποβόσκουσα έννοια που θα χρειάζεται θρησκευτική ή πνευματική –αν προτιμάτε- νόηση για να αντιληφθούμε. Ο Δαρβίνος άλλαξε πολλά με την θεωρία του, δεν πρόλαβε όμως να μας απαντήσει τι ξεκίνησε αυτά στα οποία τελείωνε η θεωρία του. Κι αν η θεωρία του είναι κοινά παραδεκτή, τότε γιατί να μην είναι και η θεωρία του Θεού στην οποία πιστεύουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι (αν αυτό τελικά είναι το κριτήριο).

Οι θεωρίες θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρώνονται και τελικά νομίζω πως αυτό είναι το νόημα Εκκλησίας και Επιστήμης: ο κοινός σεβασμός στα όρια και τις δυνατότητες του καθένα. Προκατειλημμένοι άνθρωποι εκατέρωθεν δεν επιτρέπουν στην κοινή γνώμη να αντιληφθεί πως ο Θεός δεν δημιούργησε τον άνθρωπο και πήγε για ύπνο. Δημιούργησε τη φύση, που δημιούργησε τον άνθρωπο, που δημιούργησε την επιστήμη, που δημιουργεί τ…

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το