Καληνωρίσματα. Είναι προφανές πως ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να θεωρεί κάποια πράγματα δεδομένα. Αυτό του προσφέρει ένα επίπεδο ασφάλειας σε μια περίοδο αναταραχής, όπως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα χρόνια που ο άνθρωπος βρίσκεται εν ζωή. Αν όμως ξεφύγουμε από τον μικρόκοσμο του καθενός και κοιτάξουμε από ένα πιο εξωτερικό πρίσμα θα διαπιστώσουμε πως τίποτα δεν παραμένει σταθερό για πάντα.
Το “πάντα” όμως αφορά τον χρόνο και ο χρόνος είναι σχετικός. Ποιός μπορεί να τα βάλει με την έννοια του χρόνου; Κάτι που ίσως παραμένει σταθερό για τον καθένα ξεχωριστά μπορεί να μεταβληθεί. Τι όμως εννοούμε σταθερό; Τον ήλιο κάθε πρωί, την αγάπη των δικών μας ανθρώπων, το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδας ή ακόμα πιο ειδικά το ότι κάποιος έχει μόνιμη θέση στο Δημόσιο; Η ιστορία όμως δείχνει πως αυτές οι σταθερές δεν διαρκούν πολύ και δεν ήταν πάντα κατοχυρωμένες. Οι γονείς μας δεν μεγάλωσαν με δεδομένο το δημοκρατικό πολίτευμα. Οι παππούδες μας δεν είχαν ως δεδομένη μια ελεύθερη Ελλάδα. Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις σήμερα, δείχνουν πως ούτε οι Δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αισθάνονται μέρος μιας γενικής σταθεράς. Μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό οι επιστήμονες απεφάνθησαν πως η Σελήνη συρρικνώνεται. Παρατήρησαν αλλαγές πως συμβαίνουν εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, όμως είπαμε πως ο χρόνος είναι σχετικός. Κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν πως η Γη είναι επίπεδη ή πως βρίσκεται στο κέντρο του Σύμπαντος. Όταν ξεκίνησαν οι θεωρίες που προσέγγιζαν την αλήθεια οι συντηρητικοί αντέδρασαν μέχρι και βίαια.
Αρά αυτό είναι ένα ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης. Η ανθρώπινη αντίδραση στις αλλαγές. Αν θέλετε τη γνώμη μου πρόκειται για μια επίσης σχετική έννοια. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Εξαρτάται από το πόσο επηρεάζεται η ζωή του απ’ την συγκεκριμένη αλλαγή. Ανέφερα τις μεταρρυθμίσεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα και όλοι γνωρίζομε πως οι αντιδράσεις είναι έντονες και συχνά βίαιες από τους πολίτες. Σήμερα αυτό, γατί σε μερικά χρόνια από τώρα που θα υφίσταται ο νέος νόμος θα θεωρείται προφανώς δεδομένος, τουλάχιστον μέχρι να (ξανά)αλλάξει. Το ίδιο συμβαίνει και στον χαμό ενός ανθρώπου μας. Εκεί η αντίδραση μας είναι συναισθηματική, ψυχολογική. Μήπως δεν είναι γνωστό πως όλοι είναι περαστική απ’ αυτόν τον κόσμο; Κι όμως υπάρχει αντίδραση στην αλλαγή. Σωστά;
Συμπέρασμα; Ασταθείς οι σταθερές και αμφίβολες οι αντιδράσεις των ανθρώπων. Όλες ποικίλλουν. Ανάλογα με τον χρόνο, την περιοχή, τον άνθρωπο. Ανάλογα με τα βιώματα, τις σταθερές και το μέγεθος του επηρεασμού.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ :[
Καλό απόγευμα φίλε, συνοδοιπόρε Yannidakis.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαφώς και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο…
Άλλωστε ο χρόνος, η φύση έχουν τους δικούς τους ρυθμούς αλλαγών και ποτέ δεν γίνονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη (όλα με σοφία ποιήθηκαν!) Όπως δυστυχώς συμβαίνει με τα τερτίπια της πολιτικής σήμερα…
Όπως κάποια δεδομένα π.χ. σαν τις κρατήσεις που μου έγιναν επί είκοσι χρόνια απ’ τα διάφορα ταμεία, είναι δεδομένα, που δεν αλλάζουν και ασφαλώς τα θέλω πίσω γιατί μου ανήκουν!!!
Δεδομένο ακόμη είναι πως ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι αστικός… ώστε όλοι αυτοί που τα πλήρωναν κανονικά και πολλές φορές με στερήσεις τα θέλουν και πρέπει να τα πάρουν πίσω!!!
Καλές γιορτές να έχουμε.
:[ annyra
ΑπάντησηΔιαγραφήεπιβεβαιωνεις τα λεγομενα μου. Οι αλλαγες των δεδομενων επιφερουν αναταραξεις. Δραση και Αντιδραση :[
σοου, θινκ ντιφερεντ λιβ μπετερ !
ΑπάντησηΔιαγραφή:[ katabran
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι μια αποψη κι αυτη :[