Καληνωρίσματα. Ξεκινώντας συνήθως αυτήν την ενότητα συζητούμε για τις σωστές ή λάθος κινήσεις στο management μιας εταιρείας μελετώντας την πορεία της στο χρόνο. Αυτόν τον μήνα ας μιλήσουμε αρχικά για το όραμα ενός νέου ανθρώπου, του Σπυρίδωνα Παυλίδη που ενώ μεγάλωσε μένοντας πιστός στις προσταγές του πατέρα του –ακολουθώντας το επάγγελμα του τυπογράφου- τελικά αποφάσισε να ακολουθήσει το ένστικτο του ανήσυχου πνεύματος που τον ακολουθούσε κι έτσι έφυγε για την Ευρώπη. Όλα αυτά, έγιναν σε μια πολύ δυσμενή για την Ελλάδα εποχή, το 1841 όπου ακόμα η χώρα προσπαθούσε να αναπτυχθεί ως κράτος. Ο Παυλίδης πέρασε από τις τότε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του πολιτισμού και πήρε πολλά εφόδια φέρνοντας μια δεκαετία μετά στην Ελλάδα ένα ανήκουστο προϊόν, τη σοκολάτα.
Ο Παυλίδης έφτιαξε στο Γλυκισματοποιείο του την πρώτη ελληνική σοκολάτα και σύντομα ξεκίνησε να εισάγει κακάο από την Ευρώπη διατηρώντας δεσμούς με το εξωτερικό. Φτιάχνοντας την πρώτη σοκολάτα υγείας (1861) κατάφερε να βραβευτεί στο Παρίσι λαμβάνοντας και την διάκριση που του έλειπε ως τότε. Τα επόμενα χρόνια το όραμα του Παυλίδη έγινε οικογενειακή κληρονομιά. Την πολύτιμη σοκολάτα (του) ανέλαβε ο Δημήτρης Παυλίδης (1878) και κατόπιν ο Αλέξανδρος (1895). Με τον καινούριο αιώνα δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε και το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας καθώς η ζήτηση ήταν ήδη μεγάλη. Στην ανοδική πορεία που ακολούθησε η επιχείρηση, υπάρχει ένα μελανό σημείο, αυτό του ‘40 όπου το εργοστάσιο επιτάχθηκε παράγοντας φάρμακα για τον πόλεμο.
Και ενώ η εταιρεία πρότυπο έχει ήδη αποκτήσει ανταγωνιστές η εταιρεία διατηρεί ένα μεγάλο “ομέρτα”, την διαχείριση της επιχειρήσεις από τους άρρενες απόγονους της οικογένειας του Παυλίδη. Το 1988 όμως ο τελευταίος διαχειριστής της, Γεώργιος, υπέκυψε στις προσφορές της Jacobs-Suchard γνωστή στην Ελλάδα για την παραγωγή καφέ και πούλησε την σοκολάτα στην πολυεθνική. Λίγα χρόνια μετά η ίδια η Jacobs πωλείται, αυτή τη φορά στην Kraft εκ των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε το management στην Ελλάδα με το να ανακαινίσει το ιστορικό εργοστάσιο σε ένα νέο και σύγχρονο.
Ανεξάρτητη ή όχι, η σοκολάτα του Παυλίδη γιορτάζει αυτόν τον μήνα 150 χρόνια ιστορίας και όχι απλά μιας ελληνικής σοκολάτας, αλλά της πρώτης ελληνικής σοκολάτας και οι διαχειριστές φροντίζουν να γιορτάσουν προωθώντας ενέργειες πιστές στο marketing. Το Μουσείο σοκολάτας είναι μια πρωτότυπη δραστηριότητα στην Ελλάδα και απλά μας θυμίζει το καινοτόμο πνεύμα που ακολουθεί την εταιρεία. Άλλωστε ένα “εργοστάσιο σοκολάτας” αποτελεί πάντοτε πρόκληση για τους μικρούς καταναλωτές!
Η Παυλίδης σήμερα διαχειρίζεται μια σειρά από ελκυστικά προϊόντα σοκολάτας, όπως η σειρά σοκολάτας Lacta και φυσικά η κλασική “μπλε” ή υγείας που όμως πλέον βγαίνει σε πολλές μορφές (γκοφρέτες, λευκές, κρέμα, γάλακτος κλπ.), αλλά εδώ και χρόνια κυκλοφορεί και η σειρά σοκολάτας Παυλίδη με γεύσεις φρούτων κ.α., όπως επίσης σοκολατάκια και γεύσεις κακάο. Είναι προφανές πως η εταιρεία καλύπτει ένα μεγάλο ολοένα αυξανόμενο φάσμα καταναλωτικών αναγκών στον κλάδο.
Πολλοί καταναλωτές σήμερα αμφιταλαντεύονται στις επιλογές τους στηρίζοντας την άλλη μεγάλη σοκολάτα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, την ΙΟΝ η οποία παρότι ιδρύθηκε πολλά χρόνια μετά την Παυλίδη, παραμένει αμιγώς ελληνική εφαρμόζοντας αυστηρά πρότυπα παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση η σοκολάτα και τα παράγωγά της αποτελούν πάντα ένα ανταγωνιστικό κλάδο και ο Παυλίδης δείχνει να το έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ :[
Ένα πολύ διαφορετικό θέμα και μου αρέσει πολύ. Τι να πω τωρα. Λατρης της σοκολάτας είμαι και δεν στεκομαι για το αν θα ειναι ΙΟΝ ή Παυλίδης. Απλά μου αρέσει. Εχω τις αδυναμίες μου βεβαιως. ΙΟΝ αμυγδάλου η πρώτη αγάπη και παντοτινή. Όπως και να έχει μου άρεσε πολύ η αναδρομή αυτη. Έμαθα πολλά ειδικά για ότι χρησιμοποιηθηκε το εργοστασιο για παρασκευη φαρμακων σε μια δυσκολη για τον τόπο μας εποχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνέχισε Γιαννηδάκη!!!
:[ Ιωάννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήη ιστορια του Παυλιδη τελικα ειναι συνιφασμενη με μια γλυκια παραλληλη ιστορια της Ελλαδας.
Σημερα ειναι λιγοτερο ρομαντικα τα πραγματα
Σε ευχαριστω :[