Καληνωρίσματα. Το να προσπαθήσει κανείς να γράψει για το όραμα ενός Υπουργείου για μια παιδεία, ένα εκπαιδευτικό σύστημα για το μέλλον μιας χώρας είναι σχετικό. Μπορεί να αναλυθεί με πίνακες και στατιστικές ή να παρουσιαστεί με πολύπλοκες επεξηγήσεις εμπειρογνωμόνων της εκπαίδευσης. Στο yannidakis είχαμε προσεγγίσει το όραμα για την ελληνική παιδεία σε ένα μεγάλο αφιέρωμα όμως σήμερα θα προσπαθήσω συνοπτικά να δώσω να σας προβληματίσω για το “νέο σχολείο” που παραδέχομαι εξ αρχής πως από μια απλή αφηρημένη έννοια, κατάφερε να γίνει ένας συγκεκριμένος στόχος με σαφώς ορισμένες δράσεις για τα σχολεία μας.
Για μένα το πρώτο χαρακτηριστικό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως οι μαθητές γίνονται μικροί εργαζόμενοι. Όλες οι τάξεις γίνονται 35ωρα ανά εβδομάδα και πλέον η σχολική μέρα δύναται να ξεκινά από τις 07:00 το πρωί ως τις 17:00 το απόγευμα με πολλές προαιρετικές ζώνες απασχόλησης που μπορούμε να ερμηνεύσουμε με δύο τρόπους. Αφενός μια ανάσα για τους εργαζόμενους γονείς που θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά στην ασφάλεια του σχολείου και αφετέρου μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να δραστηριοποιηθούν στο σχολείο μακριά από το άγχος του βαθμού, με συγκεκριμένες δράσεις στη μορφή μαθημάτων που ασχολούνται με πρακτικά αντικείμενα που θα ερεθίσουν το ενδιαφέρον και θα προκαλέσουν τη συμμετοχή των μαθητών.
Το νέο σχολείο εισάγει διδακτικές ενότητες που ως τώρα δεν αποτελούσαν καν σχολικό θέμα. Η υγεία, ο έρωτας, η κυκλοφοριακή αγωγή, η περιβαλλοντολογική συνείδηση είναι ζητήματα της καθημερινότητας για τα οποία συχνά κατακρίνουμε τους νέους για “έλλειψη παιδείας”. Να, λοιπόν η ευκαιρία για τους… νέους να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία την διαμόρφωση αυτή της “παιδείας” σε τόσο πρακτικά ζητήματα όπως τα παραπάνω. Η 2η γλώσσα γίνεται υποχρεωτική και νομίζω πως στην γλωσσομαθή Ελλάδα αυτό πρέπει να αποτελεί δεδομένο. Παράλληλα εισέρχονται μαθήματα που αφορούν τις τέχνες και τον πολιτισμό σε άλλο επίπεδο από εκείνο που εμείς ξέραμε, αυτό “της ώρας του παιδιού”!
Και φυσικά αν μιλάμε πραγματικά για ένα νέο σχολείο τότε προτεραιότητα είναι οι νέες τεχνολογίες. Πράγματι, τα σχολεία εξοπλίζονται με υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές για τις τάξεις, projectors που θα εγκαθίστανται σε συγκεκριμένες αίθουσες, τηλεοράσεις σε κάθε αίθουσα, ακόμα και tablets που θα δώσουν το έναυσμα για την επόμενη μέρα στην εκπαίδευση. Τι απαιτεί αυτή; Μα, τη διάδραση βέβαια. Οι διαδραστικοί πίνακες εισέρχονται στο σχέδιο του νέου σχολείου και δίνουν τη δυνατότητα στον δάσκαλο να παραδώσει ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα με έναν πολύ εντυπωσιακό τρόπο. Ο εξοπλισμός των σχολείων αυτών θέλει και βιβλιοθήκες, αίθουσα γυμναστηρίου, εργαστήριο και εστιατόριο!
Το νέο σχολείο είναι το σημερινό φιλόδοξο στοίχημα της κυβέρνησης για την Ελλάδα. Κι εδώ δεν χωρούν ευχές επιτυχίας ή κριτική στον τρόπο εφαρμογής. Είναι μονόδρομος για όλους μας να συμβάλλουμε στην πραγματοποίηση του νέου σχολείου, καθώς αυτή είναι η απαρχή μιας νέας ελπίδας, για μια νέα Ελλάδα.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το