Καληνωρίσματα. Από την πρώτη μέρα του έτους ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εγκαινίασε ένα καινούριο τμήμα που θα ασχολείται με την ισότητα των δύο φύλλων. Πρόκειται για το UN WOMEN το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την οργανωμένη προσπάθεια του οργανισμού για την προστασία των γυναικών από την κακοποίηση και σήμερα, παγκόσμια ημέρα των γυναικών, είναι μια καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε με το θέμα.
Στο yannidakis έχω αναφερθεί και πάλι στην κακοποίηση των γυναικών καθώς η μορφή του βιασμού που μπορεί να υποστεί μια γυναίκα σήμερα, είναι πολυμορφική. Γυναίκες σήμερα βιάζονται στις δυτικές χώρες ή στις λιγότερο αναπτυγμένες. Βιάζονται στα πλαίσια της νομοθεσίας και της κουλτούρας του λαού τους ή απλά από μεθυσμένους συζύγους. Βιάζονται εξαιτίας του “λάθους” να έχουν μια ατέλεια ή επειδή η ζωή της έφερε στα χέρια μαστροπών. Ο βιασμός μπορεί να είναι σεξουαλικός με γυναίκες που διά της βίας παραδίδονται στις αρρωστημένες ορέξεις ενός ή περισσότερων αντρών, μπορεί να αφορά το δικαίωμα στην διασκέδαση ή την ελευθερία της έκφρασης ή ακόμα και στην επιλογή της καριέρας ή του συντρόφου. Έχουμε μακάβρια παραδείγματα γυναικών που σε μικρή ηλικία πρέπει να υποστούν αφαίρεση ή επεξεργασία των γεννητικών τους οργάνων, άλλες που πριν καν φτάσουν στην εφηβική ηλικία παντρεύονται μεσήλικες άντρες ή γυναίκες που σε περιπτώσεις πολέμου ή άλλων συνθηκών πέφτουν θύματα ομαδικών βιασμών από “λόχους” αντρών. Από τους πιο διαδεδομένους τρόπους βιασμού των γυναικών σήμερα, είναι η αγοραπωλησία τους από ανθρώπους που τελικά τις εκδίδουν για ένα κομμάτι ψωμί.
Ο βιασμός όμως είπαμε είναι πολυμορφικός. Γυναίκες που χάνουν εργασιακές ευκαιρίες επειδή δεν δέχτηκαν να ξαπλώσουν με τον εργοδότη τους ή άλλες που ζουν σε σπίτια που επικρατεί η βία και οι περιορισμοί από πατεράδες και συζύγους. Οι γυναίκες αυτές είναι δίπλα μας, σχεδόν σε κάθε σπίτι των δυτικών οικογενειών. Η καταπίεση και η υπόθαλψη αποτελούν τρόποι για κάποιους να ξεσπούν στο αδύνατο φύλλο. Σε παλαιότερο κείμενο μου έχω παρομοιάσει τη γυναίκα ως τριαντάφυλλο υπονοώντας μεταξύ άλλων, πως πέρα από την ομορφιά διαθέτει και επικινδυνότητα όπως τα αγκάθια. Αν σε ορισμένες περιπτώσεις τα αγκάθια αυτά κόβονται τότε και το τριαντάφυλλο δε μπορεί να είναι το ίδιο όμορφο.
Η νέα υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρεται στην ισοτιμία των φύλλων. Και είναι δεδομένο πως οι δράσεις του αφορούν κατά πλειοψηφία τις γυναίκες. Όμως η υπηρεσία δεν είναι απλά ένας ακόμα φορέας δράσης, είναι η για πρώτη φορά αναγνώριση του προβλήματος της κακοποίησης της γυναίκας, ως πολιτικό. Ένα πολιτικό ζήτημα μεταχειρίζεται με πολιτικές δράσεις. Είναι πιο καθολικό και άρα τυγχάνει εντονότερης αντιμετώπισης.
Εγώ από την πλευρά μου θέλησα να καλωσορίσω τη νέα υπηρεσία του ΟΗΕ και να τη στηρίξω παρουσιάζοντας την σε άντρες και γυναίκες. Άλλωστε το πρόβλημα της κακοποίησης γυναικών αφορά εξίσου και τους άντρες που όσοι δεν ανήκουν στην μερίδα των ζώων που κακοποιούν, πρέπει να ανήκουμε σε εκείνους που θα προστατεύουν. Ελπίζω τώρα περισσότεροι να στηρίξουν το εγχείρημα. Είναι ευθύνη όλων μας.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το