Καληνωρίσματα. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες αφότου ολοκληρώθηκε η σύνοδος των G8, των οκτώ ισχυρότερων κρατών του κόσμου που έγινε στη Γαλλία. Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλο μας. Οι αποφάσεις που παίρνονται στη Σύνοδο αυτή αποτελούν εν πολλοίς “γραμμή” για τις παγκόσμιες εξελίξεις στο προσεχές διάστημα. Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης Συνόδου έγκειται στο ότι για πρώτη φορά χαρακτηρίστηκε από επαναστατικές απόψεις.
Πως είναι δυνατό κάτι τέτοιο; Πως οι άρχοντες των ισχυρότερων κρατών να στηρίζουν εξεγέρσεις και ανατροπές κυβερνήσεων; Η αλήθεια είναι ότι οι G8 εξετάζοντας το χάος που επικρατεί στην Αφρική και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αποφάσισαν να στηρίξουν τους απανταχού εξεγερμένους και να καλέσουν τους ηγέτες των χωρών αυτών να αποχωρήσουν από την εξουσία. Γράφοντας τα παραπάνω θυμάμαι να έχω διαβάσει πριν καιρό πως ίσως οι εξεγέρσεις-ντόμινο που παρατηρούνται εδώ και επτά μήνες στις συγκεκριμένες περιοχές, υποκινούνται από μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ. Το επόμενο βήμα βέβαια είναι να εξετάσει κανείς το γιατί. Γιατί –για παράδειγμα- ο Καντάφι να πρέπει να ανατραπεί, ενώ όλοι γνωρίζουμε πως οι σχέσεις του με τη Δύση ήταν άριστες; Ασφαλώς και το ζήτημα της διαχείρισης του πετρελαίου κρούει τον κώδωνα, όμως τίποτα ως τώρα δε δείχνει τέτοιες δυτικές προοπτικές. Εφόσον οι G8 στηρίζουν τους εξεγερμένους, στηρίζουν και την προοπτική της ανατροπής των ηγετών τους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως, απλά αφήνουν τον λαό να πολεμά την εκάστοτε κρατική μηχανή προς όφελος… ποιών;
Το άλλο κρίσιμο ζήτημα που απασχόλησε τους G8 ήταν αυτό της διαδοχής του επικεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με κάποιον που να μην έχει έφεση σε… καμαριέρες! Η συγκυρία της γαλλικής φιλοξενίας της Συνόδους σε συνδυασμό με το ότι η κυριότερη υποψήφια είναι γαλλίδα, πάγωσε λίγο τις συζητήσεις, καθώς άλλοι την στήριξαν και εκείνοι που δεν ήθελαν να την στηρίξουν, απλά το απέφυγαν.
Και φυσικά, το επόμενο θέμα συζήτησης ήταν η ασφάλεια των πυρηνικών επ’ αφορμής των γεγονότων στην Ιαπωνία. Ουσιαστικά και οι οκτώ συμφώνησαν πως πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς, κάτι που τελικά συμφέρει τους πάντες. Κανείς δεν χάνει.
Άρα καταλήγουμε και πάλι στην αρχή. Στις σχέσεις ή μάλλον στις προθέσεις των ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη έναντι χωρών που πολιτικά είναι ασήμαντα, έχουν όμως κάτι που τα φέρνει στο επίκεντρο του παγκόσμιου (οικονομικού) ενδιαφέροντος. Ας πούμε… πετρελαιοπηγές… Οι G8 το “παίζουν” ανθρωπιστές και επαναστάτες, στηρίζοντας τον κόσμο που εξεγείρεται για εντελώς διαφορετικές όμως αίτιες, όπως η κατοχύρωση –ελάχιστων- ελευθεριών και αν έχουν κάποιο κρυφό σχέδιο που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται τότε ένα είναι σίγουρο: μένει να χυθεί πολύ αίμα ακόμη.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το