ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 06 Αυγούστου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ vs ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ: Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 06 Αυγούστου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ vs ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ: Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Θα ήταν ουτοπικό να προσπαθήσω να αναπτύξω το ζήτημα του εθισμού στην τηλεόραση στις τριακόσιες καθημερινές μου λέξεις. Όμως αμερικανική μελέτη μου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθώ με ένα επί μέρους θέμα που αφορά την πρόκληση κατάθλιψης.
Η μελέτη αναφέρει πως οι εθισμένοι στην τηλεόραση έχουν σοβαρά αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Το ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι πως το δείγμα ήταν νεαρής ηλικίας άτομα.
Η βασικότερη συνέπεια της κατάθλιψης έχει να κάνει με την παρακολούθηση εκπομπών στην τηλεόραση που περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο ο οποίος πλέον δεν κατανέμεται ορθά, στην άσκηση και τον αθλητισμό, αλλά ακόμα πιο σημαντικά, στην ανάπτυξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Η συνέχεια εύκολη: κοινωνικός αποκλεισμός που επέρχεται σταδιακά, αποξένωση και άρα; Κατάθλιψη!
Η τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και φανταστείτε πόσο χειρότερες μπορούν να είναι οι συνέπειες στους πνευματικά, ηθικά και κριτικά ευμετάβλητους χαρακτήρες των νέων που έχουν μια ασταθή σχέση με τα όρια. Σίγουρα η συνεχής παρακολούθηση του μέσου μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση (ας φανταστούμε κινούμενα σχέδια ή ηλεκτρονικό παιχνίδι) χωρίς τελειωμό για το παιδί που ασυναίσθητα ή αυθόρμητα θα παραμερίσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή υποχρέωση.
Νέοι που αναλώνουν το χρόνο τους «εκεί», γυρνώντας την πλάτη τους στις ομορφιές της ζωής και μεσήλικοι που βρίσκουν την αποχαύνωση της τηλεόρασης ως μέσο ανάπαυσης και διαλείμματος, αγνοώντας τις δυσάρεστες συνέπειες της κατάθλιψης που στατιστικά, πλέον μπορούν να προκληθούν.
Η κατάθλιψη είναι κυρίως μια ψυχική ασθένεια και αυτό μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο γνωρίζοντας πλέον πως ο εθισμός στην τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ή να επηρεάσει την ψυχολογία μας σε επικίνδυνο βαθμό.
Το ζήτημα της τηλεόρασης έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το yannidakis live, όμως το να απειλείται ο τηλεθεατής με ψυχικές αρρώστιες όπως η κατάθλιψη αυτό πάει πολύ και είναι αρκετό για να κάνουμε κάτι να αλλάξει, δε νομίζετε;
|
|
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας |
Τα ναρκωτικά, φαίνονται να διευρύνουν την φαντασία ενώ στην πραγματικότητα την ακρωτηριάζουν. Δεν βοηθάνε την ψυχή, αντίθετα την καταστρέφουν ακρωτηριάζοντας κι απ' αυτήν πολύτιμα ψήγματα ζωτικής σημασίας. Τον νού τον σακατεύουν δημιουργώντας φαύλους κύκλους και μόνιμες βλάβες που δεν επιδιορθώνονται ίσως ποτέ. Το κορμί δεν το συζητάμε, κουρελιάζεται σαν πανάκι. Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς για να βρεθεί μόλις ένα βήμα πιο κει, είναι να τα σταματήσει. Ένα βήμα πιο κει είναι ίσως κι από τον θάνατο στην ζωή. Μα πρέπει να τα σταματήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα ξανανοίξετε την τηλεόραση. Πείτε με υπερβολικό, πατάξτε με μεν, βγάλτε με απ' τ' όστρακο για πάντα, αλλά ακούστε με, τα σκουπίδια μπορούν να σας γλυτώσουν από όλα τα προβλήματα έτσι όπως στέκουν με ανοιχτό το στόμα να καταπιούν τις τηλεοράσεις σας. Ακούστε με.
:[ Αχιλλέας
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν είμαι φίλος της τηλεόρασης αλλά των επιλεκτικών προγραμμάτων.
Λατρεύω να έχω ανοιχτά τα high definition κανάλια του Discovery ή του National Geographic και του History Channel :[
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοναδικός σκοπός ύπαρξης της τηλεόρασης η διαφήμηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ψάξουμε πολλά χρόνια να βρούμε γιατί οι χωρίς τηλεόραση διαβίωναν σε πιο υγειείς κοινωνίες.
Έμαστε όλοι ανεξεραίτως πεπειραμένοι εγκληματίες κατόπιν τόσων δολοφονιών και τόσων άλλων κακών που σταθήκαμε θεατές. ΠΕΠΕΙΡΑΜΕΝΟΙ. Τι τις θες τις κακές παρέες; Δες τηλεόραση. Άλλοι για να φτάσουν στα δικά μας επίπεδα εμπειρίας σε εγκληματική δραστηριότητα, μπήκαν φυλακές, πήραν μέρος σε συμπλοκές, γεμίσαν ουλές, φτύσασν αίμα. Πόσο ανόητοι ε; Να τώρα στην φυλακή να δούν και λίγη τηλεόραση. Ακούραστα.
: )