Καληνωρίσματα. Κάνοντας μία επίσκεψη σήμερα σε κάποιο νοικοκυριό όπου μεγαλώνει παιδί, θα δείτε ένα γνώριμο μοτίβο που θέλει το παιδί να διεκδικεί επάξια χρόνο μέσα στην ημέρα, όπου θα παρακολουθεί προγράμματα στην τηλεόραση ή παιδικές ταινίες DVD. Σε πολλά σπίτια, τα παιδιά έχουν δική τους τηλεόραση στο δωμάτιο τους. Η παραπάνω μέθοδος όχι απλά είναι συχνή αλλά και κοινός αποδεκτή εφόσον ικανοποιεί τα δύο βασικότερα κριτήρια: Κάνει χαρούμενα τα παιδιά που απασχολούνται (αποχαυνώνονται) στην παθητική τηλεόραση, κάνει χαρούμενους τους γονείς που κερδίζουν χρόνο καθώς κατά κανόνα ενώ παρακολουθούν τηλεόραση είναι ήρεμα.
Ως εδώ μάλλον καλά. Υπάρχουν όμως γονείς και μάλιστα νέοι γονείς, που υποστηρίζουν πως τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο αποβλακώνονται και χάνουν την ευστροφία τους. Θεωρούν πως το παθητικό μέσο της τηλεόρασης επιβραδύνει την νοητική και κοινωνική τους ανάπτυξη, οπότε οραματίζονται μια διαπαιδαγώγηση μακριά από καταιγισμό παιδικών προγραμμάτων στα παιδικά κανάλια και τα DVDs.
Μια νέα έρευνα όμως που διεξήχθη στην Αγγλία, έρχεται να “αδειάσει” και τα παιδικά προγράμματα και τους γονείς είτε της πρώτης παραγράφου είτε της δεύτερης. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως πολλά δεκάχρονα παιδάκια σήμερα περνούν υη μέρα τους έχοντας ακόμα και τρεις οθόνες ανοιχτές συγχρόνως. Η πρώτη είναι σίγουρα η τηλεόραση, η δεύτερη είναι συνήθως ένας φορητός υπολογιστής και η τρίτη μια φορητή παιχνιδομηχανή. Τα δύο τελευταία έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο κι έτσι τα παιδιά μπορούν να είναι συγχρόνως στο messenger και το facebook από ξεχωριστές συσκευές και να τις διαχειρίζονται εξαιρετικά εύκολα γρήγορα και με ακρίβεια.
Τα δύο τελευταία μέσα δεν παρουσιάζουν κοινά στοιχεία με την στασιμότητα της τηλεόρασης. Εννοείται πως η χρήση τους αναπτύσσει τον εγκέφαλο και την οξυδέρκεια του παιδιού. Οπότε; Είναι το πρόβλημα απλά και μόνο οι… οθόνες; Είτε στην τηλεόραση είτε στο διαδίκτυο, η υπερβολική ενασχόληση του παιδιού μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους προβλήματα όπως η παχυσαρκία λόγω της καθιστικής ζωής και η πνευματικές ανωμαλίες στην υπό ανάπτυξη προσωπικότητα του παιδιού.
Καταλήγουμε στο προφανές. Όχι στις καταχρήσεις, ναι στην χρήση με μέτρο. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να απολαύσει νέες μεθόδους που του παρουσιάζονται μέσω των νέων τεχνολογιών με τις όποιες θετικές επιδράσεις τους, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραγκωνίζονται δραστηριότητες που έκαναν εμάς αυτό που είμαστε, μέσα από αλάνες, κρυφτό και κατασκήνωση!
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ :[
Είναι πολλά τα δεδομένα σήμερα και έρχονται όλο και περισσότερα να προστεθούν. Το σίγουρο είναι πως τόσο το παιχνίδι όσο και η εκπαιδευτική ενασχόληση είναι ακρογωνιαίοι λίθοι στην σωστή δόμηση των παιδιών. Χωρίς επιτήρηση όμως δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε απώλειες. Η επιτήρηση πρέπει να είναι εικοσιτετράωρη πράγμα αδύνατο. Μια άλλη έρευνα θα μας πει πως τα παιδιά δεν έχουν όρια, είναι επιρρεπή στα επικίνδυνα, νομίζουν πως δεν παθαίνουν ποτέ τίποτα κ.ά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖούμε σε παράξενα χρόνια, τίποτα δεν θα είναι καλό αμιγές κακού. Δστχμ ! ! !
: (
:[ Αχιλλέας
ΑπάντησηΔιαγραφήγι' αυτό πρέπει να υπάρχουν και να τηρούνται κάποια όρια. Όρια που είναι ένα σοβαρό ζήτημα το ποιος θα τα οριοθετήσει, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εξέλιξη, γιατί για μένα λέγεται εγκληματίας :[
Ωραίο θέμα! Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και νομίζω είναι γνωστά σε όλους. Από κει και μετά, δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού των παιδιών από τις νέες τεχνολογίες, αντίθετα οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να μάθουν να τις χρησιμοποιούν, έτσι ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά. Αν ένα παιδί για παράδειγμα έχει λογαριασμό στο φβ,δεν προσπαθούμε να του κλέψουμε τον κωδικό πρόσβασης απλα γινόμαστε φίλοι του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την τηλεόραση ας κλείσει καλό θα κάνει σε όλους μας, όχι μόνο στα παιδιά!
Δεν ξέρω μπορεί να λέω και βλακείες. Δεν είναι καλή μέρα σήμερα... Θα κλείσω κι εγώ τις οθόνες μου ΤΩΡΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφή:[ patroula
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι απλά δε λες βλακείες, αλλά έθεσες ένα ζήτημα που ίσως μπορεί να αποτελεί ένα ξεχωριστό κείμενο από μόνο του. Πως ελέγχουμε -τρόπον τινά- τους λογαριασμούς και την διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών μας; Όπως πολύ σωστά είπες, όχι υποκλέπτωντας τους κωδικούς τους, αλλά με το να γίνουμε φίλοι τους.
Πολύ έγκυρη η παρέμβαση σου Πατρούλα :[