Καληνωρίσματα. Τις προάλλες γυρνούσα από το supermarket έχοντας μαζί μου ένα σωρό πλαστικές σακούλες γεμάτες από προϊόντα πάσας φύσης. Λίγο αργότερα έφευγα από το σπίτι μου φορτωμένος με τις ίδιες πλαστικές σακούλες που ήταν γεμάτες από σκουπίδια. Τότε σκέφτηκα τι ειρωνεία που είναι να πετάμε αυτά που λίγο πριν αγοράζουμε και μάλιστα να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα.
Το όλο ζήτημα έχει να κάνει με την ανακύκλωση. Ανακύκλωση αναγκών, συνηθειών, τροφής, προϊόντων, συσκευασιών και πάει λέγοντας. Αν θέλουμε να τα γενικεύσουμε όλα, η βασική ιδέα είναι Καταναλώνω για να Παράγω περισσότερη Ενέργεια και ύστερα Δραστηριοποιούμε Καταναλώνοντας και πάλι Ενέργεια. Δύο αντίστροφες διαδικασίες δηλαδή που έχουν αρχή και τέλος την Ενέργεια! Το ιδανικό θα ήταν να βρίσκαμε έναν τρόπο να παράγουμε ενέργεια από τους ίδιους πόρους ή μέσα από τα οποία την καταναλώνουμε δηλαδή. Αν δεν έχετε μπερδευτεί ως τώρα, συγχαρητήρια.
Για όλους τους υπόλοιπους ας συνεχίσω απλά για να παρουσιάσω μια απίθανη καινοτομία η οποία έχει κερδίσει τους πάντες που ασχολούνται με το περιβάλλον, την ενέργεια, το μέλλον αυτού του κόσμου. Πρόκειται για το POWERleap το οποίο δεν είναι παρά ένα σύστημα κυψελών που τοποθετούνται κάτω από το δάπεδο. Ο άνθρωπος περπατάει και η βαρύτητα και κίνηση του ανθρώπου μετατρέπεται σε ενέργεια η οποία με τις κατάλληλες συνδέσεις, διοχετεύεται σε συγκεκριμένους τομείς κι έτσι ουσιαστικά γίνεται εκμεταλλεύσιμη.
Ας τα δούμε αυτά στην πράξη. Μία πλήρης εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να γίνει στην 5th Avenue της Νέας Υόρκης, στην Oxford st. στο Λονδίνο, την champes elysee στο Παρίσι ή την Ερμού στην Αθήνα. Εντάξει, το πιάσατε το υπονοούμενο. Θέλουμε πολυσύχναστους δρόμους που πολύς κόσμος θα περπατάει και οι κυψέλες θα αποθηκεύουν μεγάλη ενέργεια από την κίνηση αυτή. Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα. Ένα πολυσύχναστο club όπου ο κόσμος στριμώχνεται και χορεύει για ώρες ολόκληρες. Τα βήματα παράγουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Κάτι σαν αυτή που καταναλώνουμε όταν χορεύουμε!
Ωραία και τι κάνουμε την ενέργεια αυτή; Εδώ είναι το μυστικό του προγράμματος. Η ενέργεια αποθηκεύεται και διοχετεύεται σε εκατοντάδες εφαρμογές. Ο φωτισμός στις πόλεις, η λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών, ηχητικά συστήματα και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Αποτέλεσμα; Οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα, προστασία για το περιβάλλον. Ουσιαστικά έχουμε την απόλυτη ανακύκλωση ενέργειας. Ναι, πήγαμε στο supermarket και αγοράσαμε (λόγου χάρη) τροφή. Καταναλώσαμε την τροφή και αποκτήσαμε ενέργεια. Η ενέργεια καταναλώθηκε στις καθημερινές μας δραστηριότητες και επιτέλους για πρώτη φορά δεν πήγε χαμένη. Απορροφήθηκε για να αποδοθεί πάλι σε εμάς.
Το POWERleap με ενθουσίασε όταν πριν καιρό το συνάντησα σε ένα ντοκιμαντέρ και τώρα σκέφτομαι τι κρίμα είναι να πηγαίνουν χαμένα τόσα βήματα, τόσος ενθουσιασμός, τόσο τρέξιμο! Είναι λύση να αγοράσουμε το σύστημα στο σπίτι μας; Ίσως θα μας παρέχει ως ένα βαθμό αυτονομία στην ενέργεια. Εκεί που αξίζει όμως η επένδυση είναι στους εκάστοτε δήμους που μπορούν έτσι να μειώσουν κατά πολύ σε βάθος χρόνου τα λειτουργικά τους έξοδα. Μια επένδυση με καθαρά οικονομικά οφέλη και φόντο την προστασία του περιβάλλοντος.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΒΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το