Καληνωρίσματα. Η ανοιξιάτικη περίοδο που διανύουμε χαρακτηρίζεται από θρησκευτικής απόψεως από την περίοδο της νηστείας η οποία αποτελεί παράδοση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής των ορθοδόξων και μέρος της προετοιμασίας μας για την Ανάσταση Του Χριστού που γιορτάζουμε το Πάσχα σε όλο τον κόσμο.
Το ζήτημα της νηστείας όμως αποτελεί ένα από τα πιο δυσδιάκριτα στοιχεία της Εκκλησίας μας σε ότι αφορά την κατανόηση από τους απανταχού πιστούς. Ουσιαστικά νηστεία, σημαίνει εγκράτεια και εν προκειμένω, αναφερόμαστε στην εγκράτεια που πρέπει να επιδείξουμε κατά την προετοιμασία μας για τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, για κάθε φορά που επιθυμούμε να μεταλάβουμε, αλλά και οποτεδήποτε επιθυμούμε απλά να δοκιμάσουμε ή να τιθασεύσουμε τον εαυτό μας.
Τι περιλαμβάνει όμως η νηστεία; Σίγουρα όχι μόνο την αποβολή ορισμένων διατροφικών συνηθειών μας από το καθημερινό μας πιάτο. Όσο κι αν σας απογοητεύω, το φαγητό δεν είναι παρά μονάχα ένα κομμάτι της νηστείας, η οποία δεν είναι κάποιο είδος δίαιτας ή διατροφής για αδυνάτισμα. Ακόμα όμως κι αν αποφασίσουμε να συζητήσουμε για τη νηστεία στο φαγητό, πρέπει να δεχτούμε πως δεν μιλάμε μόνο για την κατανάλωση κρέατος. Στη λίστα των τροφών που αποφεύγουμε στη νηστεία συμπεριλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το λάδι κλπ.
Ξεκαθαρίζοντας τα παραπάνω, μένει να περιγράψουμε τι άλλο νηστεύουμε. Το εντυπωσιακό σε αυτό το σημείο είναι πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση! Δηλαδή σίγουρα υπάρχουν διάφορα τετριμμένα, όπως η μη κατανάλωση αλκοόλ, η αποχή από την ερωτική δραστηριότητα, η παύση της βωμολοχίας και των κακών σκέψεων, όμως από κει και πέρα, ξεκινά το προσωπικό ταξίδι του καθένα στον υπέροχο και επίπονο κόσμο της νηστείας ως εγκράτεια. Ουσιαστικά, η νηστεία αποτελεί την αποχή από κάποιο προσωπικό μας πάθος, την εγκράτεια μας σε κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε ή αρεσκόμαστε σε αυτό. Η λίστα; Ακριβώς επειδή ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τα δικά του πάθη, είναι ανεξάντλητη. Ενδεικτικά αναφέρω παραδείγματα όπως το τσιγάρο, ο περιορισμός των οπτικών απολαύσεων (ελπίζω να με καταλαβαίνετε), αλλά ακόμα και η αποχή από αγαπημένες δραστηριότητές όπως η ροκ μουσική, το μάσημα της τσίχλας, η αγαπημένη μας τηλεοπτική σειρά αποτελούν μαθήματα εγκράτειας. Προφανώς δεν βλάπτουν σε καμία περίπτωση οι τελευταίες δραστηριότητες, αποτελούν όμως μιας πρώτης τάξεως άσκηση για την ανθρώπινη εγκράτεια που εννοείται πως έχει θέση στη νηστεία.
Τα πάθη μας, οι καθημερινές μας αγαπημένες συνήθειες, τα καλά και τα κακά που είναι ενταγμένα στην ζωή μας, ακόμα και η οικονομική κρίση και η ανεργία στην περίοδο που διανύουμε, αποτελούν την νέα πρόκληση για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγκρατέψουμε, ότι δεν είμαστε υπερκαταναλωτικά όντα χωρίς όρια στις ανάγκες μας, ότι τελικά… μπορούμε να νηστέψουμε. Εσείς; Ποιο πάθος σας θα πατάξετε;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΕΠΩΝΥΜΑ Ή ΑΝΩΝΥΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΤΕ ΝΗΣΤΕΨΕΙ Ή ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ :[
κάνω εγώ την αρχή φέρνοντας ένα παράδειγμα. Στη νηστεία -μεταξύ άλλων- τιθασεύω το πάθος μου για την μουσική. Ακούω αυστηρά κλασική μουσική εγκρατεύοντας το πάθος μου για το rock :[
ΑπάντησηΔιαγραφήΤιποτα φιλε μου. Ειλικρινα δεν πιστευω οτι ο Χριστος σταυρωθηκε για εμας για να μην τρωμε κρεας η να μην κανουμε σεξ για 40 ημερες καθε χρονο και μετα να ξεσκιζομαστε στο φαγητο, στο κρεββατι η σε οτιδηποτε αλλο επιλεξαμε να νηστεψουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστευω οτι η περιοδος αυτη ειναι μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια να αναρωτηθουμε και να προσπαθησουμε να κανουμε τους εαυτους μας καλυτερους μπροστα στο Θεο και στους συνανθρωπους μας. Αυτο μπορει να σημαινει οτι κανουμε μια συνειδητη προσπαθεια να σταματησουμε τυχον μη εντιμες συνηθειες η πραξεις, συμπεριφορες που πιθανον πληγωνουν αλλους γυρω μας και κανουμε μια ειλικρινη προσπαθεια να βοηθησουμε ανθρωπους γυρω μας που εχουν αναγκη ειτε με υλικα ειτε με πνευματικα αγαθα. Με αλλα λογια η Σαρακοστη ειναι ευκαιρια να κανουμε πραξη αυτα που διδαξε ο Χριστος, οπως αγαπη, σεβασμο, ταπεινοτητα και ελεημοσυνη για παραδειγμα.
Ταυτοχρονα η προσπαθεια αυτη πρεπει να βιωθει ως οδηγος για το πως μπορουμε να διατηρησουμε ολες αυτες τις συμπεριφορες και να τις κανουμε μερος της καθημερινοτητας μας οχι απλα για 40 ημερες αλλα για το υπολοιπο της ζωης μας. Σιγουρα δεν εννοω οτι μεσα σε μια Σαρακοστη μπορουμε να μετατραπουμε σε μικρους Θεους αλλα χρονο με το χρονο μπορουμε να προσθετουμε ενα μικρο λιθαρακι στην προσπαθεια μας με κατι χειροπιαστο, με κατι που μας μενει στη συνειδηση και οχι με την προσωρινη εγκαταλειψη μιας απολαυσης που στο κατω κατω δεν αφηνει τιποτα μεσα μας την επομενη της Κυριακης του Πασχα.
Ελπιζω να μην κουρασα.
Καλη Ανασταση!
Βακης
πάντα εύστοχα τα σχόλια σου αγαπητέ.
ΔιαγραφήΤο νόημα της νηστείας όπως το περιγράφω εγώ στο κείμενο δεν αφορά την εθελοντική "τιμωρία" για 40 μέρες ή την αποχή από κάποια απόλαυση που μετά το πέρας των ημερών δε θα έχει καμία ουσία, αφού επανέρχεται σα συνήθεια. Η θεωρία που αναπτύσσω αφορά την εγκράτεια. Την τιθάσευση δευτερευόντων αναγκών και παθών. Το μάθημα της εγκράτειας είναι αδύνατο για τον σημερινό άνθρωπο της Δύσης. Όμως ο ανεξέλεγκτος άνθρωπος έχει τάσεις αλαζονείας, απληστίας και τελικά μεγάλο υλισμού. Αυτό διδάσκει η νηστεία: την εκπαίδευση και τελικά την ικανότητα να ζήσουμε με λιγότερα.
Όσο για την δική σου πρόταση, θα έλεγα πως αν και μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι όλο το χρόνο, η περίοδος της Σαρακοστής ναι, είναι η καταλληλότερη περίοδος για να το κάνουμε.
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου :[