Καληνωρίσματα. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς κι έτσι η καρδιά της Ευρώπης και του αθλητισμού γενικότερα από αύριο θα χτυπάει στην Ουκρανία και την Πολωνία που το συνδιοργανώνουν.
Γιατί όμως αυτές οι δύο χώρες; Προφανώς επειδή συνορεύουν γεωγραφικά. Έτσι, επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός. Όμως δεν είναι μόνο η γεωγραφία που ενώνει τις δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Παρακολουθώντας ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του σταθμού BBC διαπίστωσα πως οι χώρες αυτές μοιράζονται περισσότερα πράγματα κι αν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης έρθουν αυτά στην επιφάνεια, είναι ικανά να τινάξουν όλη την γιορτή στον αέρα. Ο λόγος; Ο φυλετικός ρατσισμός. Το οδοιπορικό του δημοσιογράφου στις πόλεις των δύο αυτών χώρων κατέδειξε πως οι φίλαθλοι των δύο ομάδων είναι βίαιοι και δρουν επιθετικά προς τους αντίπαλους φιλάθλους.
Αν μείνουμε σε αυτό, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες αφού εδώ στην Ελλάδα οι ντόπιοι οπαδοί μας τα θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία. Δυστυχώς εκεί όμως η βία δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με οπαδικές αιτίες, αλλά κυρίως με φυλετικές διακρίσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ρατσιστικές φωνές πιθήκου προς τους έγχρωμους παίκτες, τον ξυλοδαρμό φιλάθλων της δικής τους ομάδες επειδή είναι ασιατικής ή αφρικανικής προέλευσης, αλλά και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, τα ναζιστικά σύμβολα στα πανό και τα εμβλήματα των συνδέσμων τους, όπως και ο περιπαικτικός τρόπος με τον οποίο αποκαλούν εβραίους τους αντίπαλους οπαδούς.
Οι έγχρωμοι παίκτες έχουν συνηθίσει τις αποδοκιμασίες και καταδικάζουν το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία υπηρεσία για να διαμαρτυρηθούν. Γενικότερα η βία δεν καταπολεμείται επαρκώς από τις ομοσπονδίες κι έτσι οι οπαδοί που βιαιοπραγούν τιμωρούνται με αποκλεισμούς ενώ οι ομάδες τους με χρηματικά πρόστιμα ή αποκλεισμό της έδρας. Κάτι σαν τις γνωστές ελληνικές τιμωρίες δηλαδή, που ως γνωστόν δεν αποφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Βέβαια στην Πολωνία και την Ουκρανία οι φυλετικές διακρίσεις δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους κι έτσι το ποδόσφαιρο σπιλώνεται μπλέκοντας στα πλοκάμια της πολιτικής και του ρατσισμού.
Οι άγγλοι συμβούλεψαν τους συμπατριώτες τους να παρακολουθήσουν από την τηλεόραση τους αγώνες αποφεύγοντας κάποιο ταξίδι που ίσως θα τους κόστιζε και τη ζωή! Το ίδιο θα ίσχυε για τους γάλλους και άλλες χώρες με αρκετούς έγχρωμους πληθυσμιακά. Όμως γιατί να αποτελεί λύση το να μην ταξιδέψει ο φίλαθλος στην διοργάνωση και όχι το να καταστεί η διοργάνωση επαρκώς ασφαλή για τον φίλαθλό;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το