Καληνωρίσματα. Ήδη από τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα εκάστοτε κράτη-μέλη για την κατάρτιση του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού του 2013 ο οποίος θα συμφωνείτε όλοι πως είναι ο πιο κρίσιμος στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης.
Λογικό αν σκεφτείτε πως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία κλπ. οι προϋπολογισμοί γίνονται κάθε χρόνο και πιο άθλιοι εδώ και τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια με βασικό χαρακτηριστικό τους την αστοχία που κάθε φορά φυσικά την πληρώνουν οι πολίτες. Φέτος όμως περισσότερες χώρες προχωρούν στην ψήφιση προϋπολογισμών λιτότητας και βάλτε στη λίστα την Ιταλία, την Γαλλία, ακόμα και την Αγγλία! Οι χώρες αυτές και αρκετές ακόμα, μπορεί να μην βρίσκονται στην αδιέξοδη κατάσταση των χωρών του νότου (καλά, εξαιρούμε την Ιταλία που είναι για τα καλά βουτηγμένη στα…), όμως εφαρμόζουν σοφά την παροιμία με των φρονίμων τα παιδιά και φρενάρουν τις επενδύσεις, τα αναπτυξιακά τους προγράμματα και τις μεγάλες κρατικές δαπάνες (ή αν σας βολεύει… σπατάλες) προκειμένου να οχυρωθούν έναντι σε ενδεχόμενα ντόμινο της οικονομικής κρίσης.
Ακριβώς αυτό προσπαθεί αν όχι να σταματήσει, τότε να μετριάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην μειωθούν δαπάνες που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση των επενδύσεων οι οποίες φαντάζουν ως το μοναδικό διέξοδο για έξοδο από την κρίση. Μία τέτοια κίνηση έγινε στα τέλη του Ιουνίου όταν υπογράφτηκε ένα Σύμφωνο με το οποίο διατέθηκαν πενήντα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία με σκοπό την ανάπτυξη.
Αυτό όμως δεν είναι αρκετό καθώς αυτή τη στιγμή παρατηρείται το φαινόμενο η Ένωση να βρίσκεται απέναντι στις κυβερνήσεις των μελών στην φιλοσοφία του προϋπολογισμού του 2013. Περαιτέρω λιτότητα ή άνοιγμα στην ανάπτυξη; Το ερώτημα δεν είναι τόσο απλό καθώς εμπεριέχει πολλά ρίσκα για κάθε χώρα, όσο όμως πολίτες βγαίνουν κυριολεκτικά στον δρόμο για να ζήσουν αφήνοντας το όνειρο για μια κανονική ζωή, πως μπορούμε να δεχτούμε πως η λιτότητα μπορεί να αποτελεί και τη λύση; Την δοκιμάσαμε, την ζήσαμε και είδαμε τα αποτελέσματά της. Ανεργία, φτώχια, εξαθλίωση, υποβάθμιση του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου κι όμως όλοι επιμένουν εκεί. Όλοι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο όταν και θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέχρι τότε αντί να βγαίνουμε στους δρόμους για μερικές περικοπές στα επιδόματα ή για μια μείωση κ.ο.κ. ας βγούμε στους δρόμους ώστε ο νέος προϋπολογισμός να μην πέφτει θύμα της λιτότητας. Ας διεκδικήσουμε ανάπτυξη για το καλό όλων :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το