Καληνωρίσματα. Εδώ και μερικές μέρες στην Κίνα είχαμε αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος και άρα του κράτους της Κίνας. Στην περίπτωση όμως της ασιατικής χώρας τα πράγματα δεν είναι απλά. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν φημίζεται για την δημοκρατικότητάς της, ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα κομμουνιστικό κόμμα σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς.
Στους νέους ηγέτες (πρόεδρο, πρωθυπουργό, ειδικό στέλεχος) δεν έχω την υποχρέωση να αναφερθώ κατ’ όνομα αφού αφενός δεν ξέρω αν η ελληνική μετάφραση που βρήκα είναι σωστή και αφετέρου η πολιτική τους είναι αυτή που ενδιαφέρει. Βλέπετε η νέα ηγεσία παραδέχθηκε πως “η διαφθορά στη χώρα απειλεί όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και το κράτος ολόκληρο”. Η παραπάνω δήλωση αποτελεί το μοναδικό σημείο επαφής με τον… έξω κόσμο σε ότι αφορά την παραδοχή ενός μεγάλου προβλήματος όπως είναι η διαφθορά η οποία μαστίζει την αχανής χώρα.
Κάνοντας όμως μία πιο προσεκτική μελέτη και διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, διαπιστώνει κανείς πως η Κίνα έχει ένα πρόβλημα. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ανάγκες της κυβέρνησης: τον ρυθμό ανάπτυξης! Η συνταξιοδότηση βασικών στελεχών της κυβέρνησης με κορυφαίους υπουργούς, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για αλλαγή στην ηγεσία ακόμα και του κράτους και έτσι γινόμαστε σήμερα μάρτυρες μίας κυβέρνησης που θα προσπαθήσει να επιστρέψει την κινεζική οικονομία σε ανοδική τροχιά ανάπτυξης. Αν ρωτάτε εμένα, θα ήμουν αρνητικός. Βλέπετε, σύμφωνα με το γράφημα, το 2007 ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ήταν στο 14,2% κάτι σαν την Ελλάδα του 2002 και 2003. Από τότε και ύστερα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το 2008 έκανε βουτιά στο 9,6% για να φτάσουμε στο 2011 με 9,3%. Δεν θέλει να είσαι οικονομολόγος για να αντιληφθείς πως για την πτώση αυτή οφείλεται η παγκόσμια οικονομική κρίση που σε ένα κομουνιστικό κράτος δεν είχε ιδιαίτερη επίδραση, όχι όμως και από τις πωλήσεις των παραγόμενων προϊόντων, μεγάλη μερίδα των οποίων διοχετεύονται στο παραεμπόριο όλου του κόσμου.
Στην Κίνα δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά, όπως για παράδειγμα οι ελευθερίες, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών (με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ να αγωνιούν ιδιαίτερα) και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Αυτό που όμως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναμένουμε να διαπιστώσουμε όλοι μας, είναι το πλάνο με το οποίο σκοπεύουν στην νέα κινεζική κυβέρνηση να επαναφέρουν τη χώρα σε ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης και μάλιστα ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το