Αποφάσισα να θίξω το θέμα στο «Ερώτημα της Εβδομάδας» για να το παρουσιάσω όσο πιο αντικειμενικά. Αν στην πορεία παρεκτραπώ, απλά συγχωρέστε με και συγχωρέστε με γιατί και στην Ελλάδα τρέχουμε με δύο ταχύτητες. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο γι’ αυτό και θα σας εξηγήσω προς τι ο τίτλος.
Για τους πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Ελλάδα εγκαινίασε το μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα βρήκα την ιδέα φανταστική! Εκθέματα από όλη την Ελλάδα συγκεντρωμένα σε ένα μουσείο για την καλύτερη προβολή του κέντρου του κόσμου εκείνο το καλοκαίρι, την ιστορική Αθήνα!
Το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο στην Ελλάδα, το Αρχαιολογικό Ηρακλείου συμμετείχε με το δανεισμό για πέντε έτη ενός σφραγιδοκυλίνδρου με αρματοδρομίες και ενός ειδωλίου ταυροκαθάψιου. Η διοίκηση Ηρακλείου ζητούσε άμεση επιστροφή, όμως η σύμβαση υπογράφτηκε για πέντε χρόνια.
Τον Ιούλιο του 2009 η σύμβαση έληξε και το υπουργείο ενέκρινε την επιστροφή μόνο έντεκα εκθεμάτων από τα οποία απουσιάζει το ταυροκαθάψιο. Για τα υπόλοιπα το Υπουργείο αποφάσισε μονομερώς(!!!) ανανέωση δανεισμού ενός έτους για την κατασκευή αντιγράφων που θα εκτίθενται στην Αθήνα παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των άλλων μουσείων.
Το ταυροκαθάψιο ως σήμερα, δεν έχει επιστραφεί, ενώ απ’ όσο γνωρίζω τα «φυλακισμένα» εκθέματα εκτίθενται ακόμα στο μουσείων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, που σημαίνει πως καμία ενέργεια αντιγραφής δεν έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα.
Το Ηράκλειο εδώ και δύο χρόνια θερμοπαρακαλά το Υπουργείο Πολιτισμού να ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση της επέκτασης του μουσείου του η οποία στο κομμάτι που αφορά τους ιδίους πόρους και τα κοινοτικά επιδόματα έχει ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα η Αθήνα εγκαινίασε το εντυπωσιακό μουσείο της Ακρόπολης κάνοντας τους έλληνες περήφανους και τώρα μένει να ικανοποιήσει τον εθνικό καημό της: την επιστροφή των μαρμάρων της από την Αγγλία.
Παραβλέπει προφανώς πως ενεργεί αντιστοίχως δεσμεύοντας σημαντικά εκθέματα από μουσεία της υπόλοιπης Ελλάδας (ναι, έχει και εκτός Αττικής, Ελλάδα) που προσελκύουν τουρίστες και χρήματα στις τοπικές κοινωνίες. Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη και απαιτεί συγκεκριμένη απάντηση: Μια Ελλάδα που δεν μαθαίνει από τα προβλήματα της αξίζει τα μάρμαρα πίσω;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το