Καληνωρίσματα. Διαβάζουμε στην εκπαιδευτική επικαιρότητα πως με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά που η βάση των υποψηφίων για εισαγωγή στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα ανέβηκε, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) έχουν πολλά τμήματα έτοιμα να κλείσουν, αφού σε πολλές περιπτώσεις κάθε καθηγητής αντιστοιχεί σε δύο σπουδαστές. Διαμαρτύρονται λοιπόν οι διοικήσεις των ΤΕΙ, πως η αύξηση των βάσεων στο… 10(!) απειλεί τα ιδρύματα με λουκέτο.
Θλιβερό ασφαλώς, αλλά αναρωτιέμαι αν προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία των υπεράριθμων ιδρυμάτων αξίζει τα παιδιά μας να προβιβάζονται στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας με τη βάση. Θα με βρείτε κάθετα αρνητικό. Ίσως επειδή έζησα τα ελληνικά ΤΕΙ και Πανεπιστήμια και διέκρινα τη συμπεριφορά “φοιτητών” που διακρίνονται μόνο από την φοιτητική ταυτότητα (ΠΑΣΟ) και το θυμούνται κατ’ ουσία κάθε εξεταστική. Φοιτητές που είναι πέντε μήνες σε διακοπές που πληρώνουν οι γονείς και έναν σε ρυθμούς δοκιμασίας γραπτώς και σε άλλες μορφές πρακτικής.
Δεν το ερεύνησα, όμως έχουμε σίγουρα δέκα τμήματα Λογιστικής κι άλλα τόσα Διοίκησης Επιχειρήσεων μόνο απ’ τα κατά τόπους ΤΕΙ της Ελλάδας. Η λίστα των πολλαπλών όμοιων τμημάτων συνεχίζεται χωρίς τέλος απλά και μόνο για να βρίσκεται κάθε σπουδαστής όσο το δυνατό κοντά στο σπίτι του, την ίδια ώρα που ένας φοιτητής από την California διασχίζει πεντ’ έξι φορές την Ελλάδα για να σπουδάσει στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ) του Cambridge.
Bρίσκω υπέροχη την ιδέα της ίδρυσης τμημάτων παραρτημάτων ΤΕΙ ή Πανεπιστημίων σε μικρές πόλεις όπως η Σητεία, το Μεσολόγγι, η Δράμα κ.α. στηρίζοντας οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες όμως δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις πρέπει να έχουν τμήματα της “σειράς” απλά και μόνο για να υπάρχει συνωστισμός φοιτητών και βόλεμα καθηγητών στις μεγάλες πόλεις, αδειάζοντας τα όμορα τμήματα των μικρότερων.
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει και Το Ερώτημα της Εβδομάδας
Α :[ Ναι στις αυξήσεις των βάσεων και τον αναγκαστικό περιορισμό των υπεράριθμων τμημάτων.
Β :[ Όχι στις αυξήσεις των βάσεων με τις όποιες συνέπειες των υπεράριθμων φοιτητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το