ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 07/12/2009
Καληνωρίσματα. Η 1η Δεκεμβρίου του 2009 θα στιγματιστεί από την έναρξη εφαρμογής της πολυσυζητημένης Συνθήκης της Λισαβόνας. Ένα σύμφωνο που όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προσαρμοστεί με ένα είδους ευελιξίας ώστε να συνάδει με το εκάστοτε Σύνταγμα κάθε κράτους-μέλους.
Πλέον με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε πως θα πραγματοποιηθούν όλες εκείνες οι συνεργασίες μεταξύ των χωρών σε κοινά ή όχι προβλήματα στα πλαίσια μιας ενιαίας πολιτικής αντιμετώπισης προβλημάτων. Ξαφνικά ολόκληρη η Ευρώπη έχει να ασχοληθεί με θέματα παράνομης μετανάστευσης που ως γνωστό απασχολεί περισσότερο μεσογειακές χώρες ή τρομοκρατίας που παρουσιάζονται συχνότερα στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.
Κάπου ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια μπαίνει ο πρώτος φραγμός, η πρώτη αντικρουόμενη φιλοσοφία στο Σύμφωνο. Όταν η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών εξαρτάται από μια Ευρώπη-οχυρό, αμέσως οι ελευθερίες καταπατούνται και το αντίστροφο.Μια έρευνα στην Ισπανία έδειχνε πως οι πολίτες αισθανόντουσαν ανασφαλείς στο ενδεχόμενο να συνυπάρχουν στο μετρό ή σε άλλους κλειστούς χώρους με μουσουλμάνους μετανάστες, την ίδια ώρα αυτό μπορεί να ονομαστεί ρατσισμός και καταπάτηση ελευθερίας. Από την άλλη ποιος μπορεί να σβήσει τις αναμνήσεις από τη βομβιστική επίθεση στο μετρό της Μαδρίτης; Αν η ελευθερία προσβάλει την ασφάλεια όμως; Μήπως είναι θέμα κάθε κράτους ξεχωριστά; Για παράδειγμα στην Ελλάδα η τρομοκρατία είναι “εγχώρια” και η μετανάστευση προκαλεί προβλήματα άσχετα (συνήθως) με την ασφάλεια.
Όμως είναι τελικά η ασφάλεια και η ελευθερία, αντικρουόμενες έννοιες; Είναι δυνατό να συνυπάρξουν καθολικά σε απόλυτα πλαίσια; Προφανώς η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Σίγουρα σε κάθε χώρα οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής της ασφάλειας πρέπει να διαφέρουν, αν όμως –έστω σε θεωρητικό επίπεδο- η πλάστιγγα έγειρε σε ένα από τα δύο τότε:
Α :[ η ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη αξία ακόμα κι αν σημαίνει τον εν μέρη περιορισμό της ελευθερίας
Β :[ η ελευθερία πρέπει να είναι η απαρχή κάθε προσπάθειας ακόμα κι αν συμβεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών
Β :[ η ελευθερία πρέπει να είναι η απαρχή κάθε προσπάθειας ακόμα κι αν συμβεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το