ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 26/05/2009
Καληνωρίσματα. Ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, αν όχι τόσο πολύ στην τηλεόραση και τον τύπο, σίγουρα στον κλάδο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης αν μου επιτρέπεται τον όρο. Διέρρευσε, λοιπόν η φήμη ότι η κυβέρνηση εξέταζε να επιβάλει από τους ιδιοκτήτες ιστολογίων να δηλώνουν σε αρμόδια κρατική αρχή ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες μέχρις ότου κυβερνητικό στέλεχος διέψευσε τις φήμες αυτές.
Όλοι όσοι ασχολούνται με το blogging έχουν γράψει ή έχουν προβληματιστεί κατά καιρούς για την ανωνυμία του χώρου τους. Πολλοί δεν μπήκαν ποτέ στην διαδικασία να αναζητήσουν ένα ηλεκτρονικό ψευδώνυμο, avatar, κλπ. Υπογράφουν τα κείμενά τους με το όνομα τους χωρίς.. φόβο και πάθος. Αυτοί όμως είναι η εξαίρεση. Και αναλύοντας όλους τους υπόλοιπους και ρίχνοντας μια θεωρητική ματιά στα χαρακτηριστικά του blogging θα διαπιστώσουμε πως η ανωνυμία είναι το βασικότερο. Ας μη μείνουμε εκεί όμως. Γιατί και η υποκειμενικότητα και η έκθεση απόψεων είναι χαρακτηριστικά. Εγώ θα προσέθετα και την δυνατότητα προσθήκης σχολίων από τους αναγνώστες, γεγονός που προσφέρεται για ανταλλαγή απόψεων και περαιτέρω προβληματισμό.
Ωραία τα χαρακτηριστικά σε θεωρητικό επίπεδο όμως ποιοί είμαστε εμείς; Οι άνθρωποι που πρεσβεύουμε ή εξυπηρετούμε τα χαρακτηριστικά αυτά; Ας μην ξεχνάμε πως σπάνια είμαστε αντικειμενικοί και όταν αντιπαθούμε κάτι οπλίζουμε (το πληκτρολόγιο) και αρχίζουμε και πυροβολούμε ασύστολα πίσω από την κάλυψη της ανωνυμίας και της υποκειμενικότητας. Δικαίωμά μας άλλωστε. Όταν όμως προωθούμε τα blogs μας ως μέσα ενημέρωσης εκεί χαλάει η συνταγή γιατί τότε οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί. Και δεν είμαστε. Κι αν μας κατηγορήσουν και έρθουν τα δύσκολα, τότε παίρνουμε την ασπίδα μας και διατυμπανίζουμε πως δεν είμαστε δημοσιογράφοι. “Αδέσμευτοι bloggers” είμαστε!
Διαβάζοντας εκατοντάδες άρθρα που στοχοποιούν, επιτίθενται, παράγουν αρνητική διαφήμιση, προσβάλλουν ή επηρεάζουν αρνητικά την κοινή γνώμη, αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί θα είχαν το θάρρος να τα γράψουν επωνύμως, αν η ανωνυμία για εκείνους είναι όπλο ή ασπίδα και αν τελικά η ανωνυμία αναπτύσσει το blogging ή την λασπολογία από τζάμπα μάγκες. Θυμίζω πως δεν είμαστε δημοσιογράφοι. Δεν ερευνούμε στους δρόμους. Κι αν γράφουμε για ένα γεγονός οφείλουμε να αναφέρουμε την πηγή γιατί… δεν είμαστε δημοσιογράφοι! :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το