Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

yannidakis - GREEKLISH, Η ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 23/12/2009


Καληνωρίσματα και πάμε να θίξουμε για πολλοστή φορά το ζήτημα της παιδείας, αυτή τη φορά χωρίς να κατηγορήσουμε το σύστημα ή την κυβέρνηση. Ας δούμε σήμερα τη νέα απειλή του λεκτικού μας πλούτου. Τα greeklish. Μιλάω για απειλή διότι χρόνια τώρα συζητάμε για την τάση των νέων να οικειοποιούνται ξένες λέξεις, να αλλοιώνουν ελληνικές δίνοντας στην λεγόμενη αργκό περίοπτη θέση στην καθημερινότητά τους.

Κάπου στο 1995, όταν πρωτομπήκα στο διαδίκτυο σε ταξίδι μου στις ΗΠΑ δεν είχα ιδέα τι και πως γίνεται το οτιδήποτε. Σιγά-σιγά έμαθα πως μπορώ να γράφω και να αλληλεπιδρώ. Εξαιτίας του περιορισμού των υπηρεσιών τότε και ειδικά στο ελληνικό κοινό, οι πλατφόρμες δεν υποστήριζαν ελληνικούς χαρακτήρες κι έτσι ήταν μια πολύ έξυπνη τακτική να γράφουμε τις ελληνικές λέξεις ακουστικά με λατινικούς χαρακτήρες. Η ιστορία όμως μόλις άρχισε. Προφανώς κάποιοι έμαθαν έτσι, κάποιοι άλλοι το βρήκαν πιο εύκολο, δεδομένου ότι στα greeklish δεν υπάρχει ορθογραφικό λάθος κι όλα επιτρέπονται, άρα αυτομάτως η γραφή αυτή έγινε και πιο προκλητική. Και είναι.

Και θα, είναι όταν σε έρευνα του πανεπιστημίου της δυτικής Μακεδονίας διαπιστώθηκε πως πολλά γραπτά μαθητών σε σχολεία έχουν λατινικούς χαρακτήρες και σημεία στίξης, άφθονα ορθογραφικά λάθη, προβλήματα στους διφθόγγους (‘πσ’ αντί για ‘ψ’), χρήση συντομογραφιών και πολλά προβλήματα σύνταξης και επιλογής χρόνων. Όλα αυτά σε σχολεία γυμνασίου και λυκείου. Τα ποσοστά αυξάνονται όσο οι τάξεις μεγαλώνουν, ενώ η διασημότερη αιτία χρήσης των greeklish απ’ τους μαθητές είναι η συνήθεια, η εξοικονόμηση χρόνου, τα ορθογραφικά λάθη και η μόδα!

Σε αυτό που θα μείνω όμως εγώ είναι ότι ενώ τα παιδιά σε ποσοστό 58,5% συμφωνούν ότι τα greeklish αποτελούν απειλή για την ελληνική γλώσσα, οι καθηγητές το συμμερίζονται κατά 64%. Αυτό εμένα μου λέει πάρα πολλά για το επίπεδο των καθηγητών που αδιαφορούν στη νέα αυτή τάση. Και απευθύνω έκκληση σε όσους έχουν απομείνει με την ελάχιστη συνείδηση. Σταματήστε τα greeklish. Χρησιμοποιήστε τους ελληνικούς χαρακτήρες που άλλοι πληρώνουν για να μάθουν να τους χρησιμοποιούν :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το