ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 11/01/2010
Καληνωρίσματα. Πολύς ο λόγος τελευταία για τους μετανάστες και τη σχέση της χώρας μας με άλλες γειτονικές ή άλλες χώρες. Βέβαια, το ζήτημα αυτό μη νομίζετε ότι απασχολεί αποκλειστικά την Ελλάδα, καθώς είναι βασικό ζήτημα πολιτικής συζήτησης σε κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε όλα αυτά είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας την πολιτική διεύρυνσης που ακολουθεί η Ένωση με το 2010 να βρίσκει 29 μέλη με πλήρη και ίσα δικαιώματα τα οποία ίσως να έλαβαν το κίτρινο άστρο στη μπλε σημαία, όμως πίσω απ’ αυτά, λίγο-πολύ ακολουθούν πάνω από δέκα χώρες ποικίλων γεωγραφικών συντεταγμένων που επιθυμούν την ένταξή τους. Από την Ουκρανία βορειοανατολικά μέχρι ίσως και την Αίγυπτο στο νότο κι απ’ τη Σερβία στα Βαλκάνια ως την διχασμένη τουρκία.
Αν παρατηρήσετε και τον χάρτη με το υπόμνημά του θα διαπιστώσετε πως η ΕΕ συνεργάζεται με αναρίθμητες κοινωνίες πολύ… εναλλακτικής κουλτούρας απ’ την ευρωπαϊκή. Αυτό για μερικούς είναι δείγμα πολυπολιτισμού και για άλλους καταπίεση της ασφάλειας και της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας. Ασφάλεια έγραψα; Μα, ναι! Η ασφάλεια αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία που οι ευρωπαίοι επιθυμούν κλειστά σύνορα στην Ευρώπη. Σύνορα έγραψα; Μα, ναι! Τα σύνορα αποτελούν το βασικότερο σημείο διχασμού των ευρωπαίων πολιτικών σχετικά με το ζήτημα της πολιτικής διεύρυνσης της Ένωσης. Ένα πρώτο ερώτημα που βασανίζει κάθε πολίτη με ευρωπαϊκή συνείδηση είναι το κατά πόσο πρέπει να έχει “άκρες” η Κοινότητα κι αν τελικά έχει, ως που αυτά θα φτάνουν και ποιό σημείο του ορίζοντα θα προσεγγίζουν περισσότερο.
Πλέον η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που πέρα από πολυγλωσσική μπορεί να χαρακτηριστεί και πολυθεϊστική. Τα νέα μέλη της σε συνδυασμό με τους μετανάστες που “κουβαλούν” παράγουν μια διαφορετικότητα πρωτόγνωρη για τις έως τώρα παραδόσεις. Από δω λοιπόν προκύπτει και το “Ερώτημα της Εβδομάδας” σε ότι αφορά την άποψη σας για τον περιορισμό των συνόρων της Ευρώπης,
Α :[ πρέπει να περιορίσει τα μέλη της στα εντός της γεωγραφικής έκτασής της
Β :[ οφείλει να διευρύνει το χάρτη της και πέραν των φυσικών γεωγραφικών συνόρων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το