ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 27/05/2010
Καληνωρίσματα. Δεν είμαι εγώ που θα σας θυμίσω πως το χρήμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα επιβίωσης. Γνωστό κι ότι η εργασία είναι η κύρια εισροή χρήματος σε κάθε νοικοκυριό. Η απλή μαθηματική εξίσωση θέλει τις πολλές εργατοώρες να συνεπάγονται με περισσότερο χρήμα. Ξέρουμε πως δεν είναι πάντα έτσι, όμως κατά κύριο λόγο η εξίσωση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επαληθεύεται.
Κι επειδή στην καταναλωτική κοινωνία στην οποία ανήκουμε οι ανάγκες είναι ανεξάντλητες, η εργασία δεν είναι ποτέ αρκετή. Ύστερα θυμάμαι έρευνα αρκετών ετών πριν που κατέληγε στο ότι η εργασία έχει τάσεις εθισμού. Μην την αμφισβητήσετε, την επιβεβαιώνω εγώ. Ο εθισμός λοιπόν έχει πολλές παρενέργειες γενικά και ειδικά στην υπερβολική εργασία. Έχουμε δει να διαλύονται οικογένειες εξαιτίας των αργοπορημένων επιστροφών των συζύγων στα σπίτια, η κούραση να καταβάλλει κάθε διάθεση για εξωεπαγγελματική δραστηριότητα ή ο εργασιακός οργασμός να ερεθίζει ακόμα περισσότερο τον εργαζόμενο που θυσιάζει ακόμα περισσότερο χρόνο στη δουλειά του.
Κι όταν ο επαγγελματίας ανταμείβεται η καριέρα μοιάζει αρμονικά ομαλή. Προαγωγές, περισσότερα χρήματα, αναγνώριση κ.α. Όμως όταν αυτό δε συμβαίνει, η ιστορία μας ανατρέπεται. Όσο κι αν δουλεύει ο εργαζόμενος η επιχείρηση δεν έχει εξασφαλισμένη πρόοδο καθώς εξαρτάται κι από άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση για παράδειγμα, στα πλαίσια της οποίας συναντάμε το πιο μακάβριο –κατ’ εμέ- παράδειγμα της εργασιακής ιστορίας. Την France Telecom που στα πλαίσια της συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών της αντιμετώπισε δεκαεννιά αυτοκτονίες εργαζομένων της σε εικοσιπέντε μήνες. Οι μαζικές αυτοκτονίες σόκαραν την κοινή γνώμη, όμως δυστυχώς η τάση των αυτοκτονιών σε στελέχη επιχειρήσεων ή απλούς εργαζομένους δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Ο εθισμός στην εργασία μπορεί να έχει πολλές παρενέργειες, όταν όμως συναντάμε εργαζομένους να θέτουν τέρμα στη ζωή τους επειδή απέτυχε η παρουσίασή τους ή δεν κατάφεραν να πάρουν την προαγωγή που υποσχέθηκαν στην οικογένειά τους, τότε το φαινόμενο δεδομένου ότι αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, αποτελεί επικίνδυνη απειλή του εργασιακού καθεστώτος :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το