Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ. Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 03/12/2009

Καληνωρίσματα. Από την 1η Δεκεμβρίου κάτι έχει αλλάξει. Μπορεί να μην το νοιώσαμε και βραχυπρόθεσμα ίσως ποτέ να μην το ζήσουμε, όμως η Ευρώπη όπως την ξέραμε, άλλαξε. Άλλαξε διοικητικά, οργανωτικά, διαρθρωτικά και είναι πλέον μια ενιαία κοινότητα πολιτών με συγκεκριμένα πρόσωπα εκπροσώπησης των πολιτών. Ένα μεγάλο πολυμορφικό κράτος! Η περιβόητη “Συνθήκη της Λισαβόνας” τέθηκε σε εφαρμογή και πλέον η Ευρώπη έχει ουσιαστική υπόσταση.

Υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες ιστοτόποι για να διαβάσετε για το τι θα μας προσφέρει η εφαρμογή της Συνθήκης, όμως το πλέον δημοκρατικό απ’ όλα είναι πως οποιοδήποτε μέλος επιθυμεί, μπορεί απλά… να αποχωρήσει! Οι ευρωβουλευτές αυξάνονται και κατ’ αναλογία και η εκπροσώπηση από τα κράτη-μέλη, ενώ πλέον οι πολιτικές θα είναι ενιαίες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα όταν αγγίζουμε το θέμα της μετανάστευσης. Την ίδια στιγμή κάθε χώρα δύναται να εξαιρείται των πολιτικών αυτών μιας και το εκπληκτικό της Συνθήκης είναι πως υπάρχει μια χαρακτηριστική ελαστικότητα στην εφαρμογή των αποφάσεων της. Οι ψηφοφορίες θα γίνονται με πλειοψηφίες ενώ συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές κάθε χώρας έλαβαν ξεχωριστό πόστο ενασχόλησης. Κάτι σαν τα Υπουργεία. Εκείνο όμως που χαρακτηρίζεται ως νίκη των ευρωπαίων πολιτών έναντι των πολιτικών αντιπροσώπων τους είναι η διάσημη πρωτοβουλία των πολιτών την οποία θα αναλύσω προσεχώς στο yannidakis live μιας και είναι η επισφράγιση των δημοκρατικών προθέσεων της ΕΕ έναντι σε κάθε κράτος-μέλος της και σε κάθε πολίτη αυτής.

Σε μια εποχή που η Κοινότητα διευρύνεται συνεχώς, ενώ κάθε νέο μέλος περνά από εξονυχιστικό έλεγχο κριτηρίων (βλέπε τουρκία), η θέσπιση πολιτικών όρθωσης του θηρίου που λέγεται Ευρώπη έναντι των άλλων όπως της αναδυόμενης οικονομίας της Κίνας, της βυθιζόμενης των ΗΠΑ και της πάντα ιδιόμορφης Ρωσίας, φαντάζει απαραίτητη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι ονειρεύονταν οι οραματιστές της και εμείς είμαστε μέλη μια σπουδαίας οικογένειας ως ισότιμα μέλη, παρά τα προβλήματα μας. Τι θα λέγατε να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε ως τέτοια; :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το