ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 17/03/2010
Καληνωρίσματα. Δεν ήμουν ποτέ καλός στη Φυσική, όμως θυμάμαι πολύ καλά για να συμβεί το πιο αυτονόητο, το πιο απλό, χρειάζεται κάποια δύναμη. Ενέργεια. Ποιόν να αδικήσουμε λοιπόν, όταν σήμερα γίνονται τόσες συζητήσεις για την ενέργεια; Πόλεμος για το πετρέλαιο, διπλωματικά επεισόδια για το φυσικό αέριο και πάει λέγοντας.
Σήμερα χρηματοδοτούνται έρευνες για την εξεύρεση νέων πηγών ενέργειας κι όμως για δεκαετίες το ρεύμα και το φυσικό αέριο αποτελούν τις μοναδικές κύριες πηγές ενέργειας. Το πρώτο βήμα για την πολύαναμενόμενη αλλαγή, έκαναν οι γιαπωνέζοι που δαπανούν 14,5δις.€ για να ετοιμάσουν σε τέσσερα χρόνια ένα τεράστιο ηλιακό δορυφόρο που θα απορροφά ενέργεια όσο περιφέρεται στο διάστημα και θα στέλνει ενέργεια στη Γη. Πολλές οι αντιδράσεις εκεί για κινδύνους υγείας από το εγχείρημα.
Γιατί να πάμε όμως τόσο μακριά; Στην Ευρώπη εξετάζονται δύο πολύ φιλόδοξα αλλά ρεαλιστικά σχέδια. Το ένα αφορά ένα μεγάλο φράγμα που θα διασχίζει τεράστια έκταση τρεχούμενου νερού στην Αφρική και το άλλο αφορά ένα τερατώδες ηλιακό που θα τοποθετηθεί στην Αφρική. Φαντάζεστε τα ποσά της ενέργειας που θα μπορεί να προσφέρει η δίχως όρια ηλιοφάνεια της περιοχής; Κάποιοι μίλησαν για «ενεργειακό βιασμό» της Αφρικής. Όμως αν λάβουμε υπόψη ότι μόλις το 30% των αφρικανών έχουν πρόσβαση σε ενέργεια και τα παραπάνω εγχειρήματα θα αποφέρουν κέρδη και ευκολότερη πρόσβαση στους ντόπιους στο ρεύμα, τότε, γιατί όχι;
Σε πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, η κοινή γνώμη αρχίζει να δέχεται την πυρηνική ενέργεια ως τρόπο εναλλακτικής πηγής έρευνας, εφόσον αυτή έχει χαμηλότερους ρύπους στην παραγωγή.
Εξάλλου η πολύπαθη (και) ενεργειακά, Ελλάδα ζητά απεγνωσμένα ενέργεια. Κι όμως, στο Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης φωνάζουν για την εκμετάλλευση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, ηλιακή, γεωθερμική κ.α. που θα μπορούσαν να επαρκούν και για άλλα μέρη της Ελλάδας, όμως υποχρηματοδοτούνται και άρα παραμένουν άχρηστες.
Η ενέργεια ίσως είναι η αφορμή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, ίσως είναι αιτία να συνεργαστούμε αρμονικά κερδίζοντας απ’ όσα η φύση έχει να μας προσφέρει. Να είστε σίγουροι όμως πως το ζήτημα της ενέργειας θα μας απασχολήσει περισσότερο και πιο πρακτικά στο (άμεσο) μέλλον :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το