ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 29/10/2009
Καληνωρίσματα από το κρύο Δουβλίνο. Πολύ μακριά από την Ελλάδα, η Ιρλανδία δε θυμίζει σε τίποτα την μεσογειακή κουλτούρα. Κι αν οι έλληνες δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους όταν η συζήτηση πάει στην ιστορία, την κουλτούρα και τον τουρισμό, οι ιρλανδοί είχαν να λένε για την οικονομία τους.
Τοπικοί οικονομικοί αναλυτές παρομοίαζαν τη χώρα τους με την Ελβετία. Πράγματι, η Ιρλανδία είχε ένα μοντέλο ανάπτυξης αξιοζήλευτο από το οποίο η Ελλάδα βρισκόταν πολύ μακριά. Σημείωνε πάντα εξαιρετικά ποσοστά απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατανάλωνε κάθε εισαγωγικό προϊόν την ίδια στιγμή που εξήγαγε σχεδόν ότι παρήγαγε. Η Ιρλανδία είναι γνωστή και για τον παράδεισο των φαρμακευτικών βιομηχανιών αφού με χαμηλή φορολογία κατάφερνε να προσελκύει φαρμακευτικούς κολοσσούς.
Κι αν η δεκαετία του ενενήντα ήταν ορόσημο οικονομικής ανάπτυξης για την Ιρλανδία, τα τελευταία χρόνια επήλθε ο απόλυτος μαρασμός. Ξαφνικά ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε και τα οικονομικά “ανοίγματα” αποδείχτηκαν δίκοπο μαχαίρι. Η ανεργία εκτοξεύθηκε και ο κόσμος άρχισε να βλέπει διστακτικά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Οι έλληνες ήταν από τους πρώτους που επαναστάτησαν για την ευρωπαϊκή ένταξη στην Οικονομική Νομισματική Ένωση. Στην Ιρλανδία είχαν διαφορετική φιλοσοφία και όλοι θυμάστε πως έκαναν δημοψήφισμα σχετικό με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το οποίο και οι ιρλανδοί καταψήφισαν πανηγυρικά, όπως θα κάναμε και εμείς. Έλα όμως που τίποτα δεν άλλαξε, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές επέμεναν πως εκτός Ευρώπης η άλλοτε “Κέλτικη Τίγρης” θα είχε διαγράψει μια καταστροφική πορεία προς την οικονομική και αναπτυξιακή εξαθλίωση χωρίς την ποικιλόμορφη προστασία της Ένωσης.
Σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι στην χώρα των τεσσεράμισι εκατομμυρίων κατοίκων συνέβη ένα αντίστοιχο παράδειγμα με την Ελλάδα; Μπορεί να φανταστεί κανείς μια Ελλάδα εκτός Κοινότητας; Τα κονδύλια, τα προγράμματα, η προστασία; Κανείς νοήμον άνθρωπος δεν ακυρώνει Συνθήκες της Ευρώπης και οι ιρλανδοί το αντιλήφθηκαν αποφεύγοντας παρά τρίχα δεύτερο ιστορικό επαναστατικό κύμα προς τις ΗΠΑ :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το