Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΒΥΣΣΟΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 25/01/2010



Καληνωρίσματα. Το ξέρατε ότι στην Ελλάδα είμαστε ρατσιστές με τα δύο φύλα; Ναι, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επέπληξε για την εργασιακή ανισότητα που υπάρχει στο θέμα των συντάξεων. Γιατί κύριε η γυναίκα να “βγαίνει” στη σύνταξη πέντε ή δέκα χρόνια νωρίτερα από τον άντρα; Ρατσισμός!

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει τα μέτρα της και εξισώνει τα όρια ηλικίας, αρχής γενομένης από το 2013, αλλά σταδιακά έως το 2020. Αυτό το χάσμα επταετίας την οποία θα αποκαλέσω “επταετία δικαιοσύνης” θα εξισώσει κάποιες κοινωνικές αδικίες. Έτσι, αν μέσα σε αυτή την επταετία υπάρχουν εργαζόμενες γυναίκες που φτάνουν το παλιό όριο συνταξιοδότησης δεν πρόκειται να τους ζητηθεί να δουλέψουν περισσότερο. Ακόμα κι έτσι, υπολογίζεται πως περί των 140000 γυναικών θα είναι μόλις εκτός ορίου. Αλλά ας τις ονομάσουμε “θύματα των φυλετικών εξισώσεων” και ας πετάξουμε το μπαλάκι στις κατά τόπους φεμινίστριες.

Νομίζω πως κάθε δυναμική γυναίκα που διεκδικεί καριέρα και ίσα δικαιώματα εντός και εκτός εργασιακού χώρου δεν πρέπει να δυσαρεστηθεί σήμερα με αυτήν την απόφαση που ήδη εφαρμόζεται στις άλλες δυτικές χώρες με ελάχιστες αντιδράσεις, διαφορετικά αναδεικνύει μια αδυναμία που υποβόσκει σε καταστάσεις παραδοσιακές του παρελθόντος με την πρότυπη οικογένεια που θέλει τη γυναίκα λιγότερο… εργαζόμενη. Στην εξέλιξη της κοινωνίας η γυναίκα αποτέλεσε παράδειγμα εργάτη απέναντι σε αντίξοες συνθήκες. Προσπάθησε να κρατήσει τη θηλυκότητα της, να αναθρέψει τα παιδιά της, να διατηρήσει το νοικοκυριό και σίγα-σιγά να αποκτήσει μισθό, ασφάλεια και δικαίωμα στη σύνταξη. Τα βήματα έγιναν κόντρα στο κατεστημένο και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις η ανατροφή των παιδιών δεν είναι ιδανική, οι ορμόνες της θηλυκότητας αυξομειώνονται και τα νοικοκυριά περνούν κρίση, όμως η γυναίκα (σχεδόν) τα κατάφερε. Διεκδικεί και κερδίζει δημόσια αξιώματα και σημαντικές επαγγελματικές θέσεις καριέρας.

Γιατί λοιπόν το ζήτημα της συνταξιοδότησής της πρέπει να αποτελεί θέμα προς συζήτηση; Στατιστικά η γυναίκα ζει πιο πολύ απ’ τον άντρα, απ’ την άλλη έχει έναν πολυμορφικό και πολυσύνθετο ρόλο στη καθημερινότητά της. Οπότε η εξίσωση ορίων ηλικίας στη συνταξιοδότηση είναι
Α :[ επιβεβλημένη. Ένα ακόμα βήμα προς την απόλυτη εργασιακή εξίσωση
Β :[ ανυπόστατη. Δεν αναγνωρίζονται έτσι οι άλλοι ρόλοι της γυναίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το