Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ. ΓΙΝΕΤΑΙ;

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 23/11/2009



Καληνωρίσματα. Μου είναι σίγουρα δύσκολο να γράψω για το σημερινό θέμα καθότι ο ίδιος είμαι θήτης της “επιδημίας” που θα αναλύσω, όμως σε μια προσπάθεια υπέρβασης του αντικειμενισμού μου οφείλω να θίξω ένα ζήτημα που ίσως αποτελεί την αιτία της αργής ανάπτυξης της κουλτούρας και συνεργασίας των λαών ξεχωριστά και μεταξύ τους. Αναφέρομαι στο παρελθόν. Την Ιστορία. Τις ρίζες των λαών.

Πρόσφατα διαβάσαμε πως με τιμές γιορτάστηκε το γκρέμισμα του τοίχους του Βερολίνου. Από την άλλη κύπριος ομογενής στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να μηνύσει το τουρκικό κράτος και ψευδοκράτος βασιζόμενος σε ρεαλιστικά νομικά στοιχεία αξιώνοντας μυθικό ποσό αποζημίωσης. Οι σκοπιανοί αλλάζουν κόμματα και τελείες σε βιβλία ιστορίας προσπαθώντας να αποδείξουν ότι είναι απόγονοι μακεδόνων και οι μουσουλμάνοι πολεμούν από την πρώτη μέρα ιστορίας αυτής της γης για ένα κομμάτι της! Ξέρετε, η κοινωνιολογία έχει δείξει πως όλα αυτά αποτελούν πάντα ένα λόγο να χωρίζονται οι άνθρωποι σε στρατόπεδα. Ένα λόγο να δημιουργούνται συγκρούσεις και πόλεμοι. Το εθνικό συμφέρον.

Γεννάται ένα λίγο τολμηρό ερώτημα. Αξίζει τον κόπο; Ο συμφεροντολογικός ανταγωνισμός που αγγίζει τα όρια του ρατσισμού με κάθε μορφή του, στο όνομα του εθνικού συμφέροντος μήπως τελικά χωρίζει παρά ενώνει; Μήπως τελικά αποξενώνει αντί να συνθέτει; Μήπως τελικά αποβλακώνει αντί να δημιουργεί κλίμα ποικιλομορφίας; Έχω δει έλληνες να καίνε την ελληνική σημαία κι (έχω διαβάσει για) έλληνες που πέθαναν γι’ αυτήν. Έχω μάθει για πολίτες που σκοτώθηκαν για να σώσουν την πατρίδα τους και για άλλους που θυσιάστηκαν για να υπερασπίσουν μια ξένη πατρίδα.

Και στο τέλος; Όλοι χρησιμοποιούμε ότι έχει να προσφέρει ο καθένας! Πολεμούμε με ξένα οπλικά συστήματα, εκσυγχρονιζόμαστε με ξένο τεχνολογικό εξοπλισμό, θρεφόμαστε με προϊόντα ξένης(;) γης, μορφωνόμαστε με γνώσεις άλλων(;) πολιτισμών, διασκεδάζουμε με τέχνες ξενόφερτες(;). Ισχύουν όλα αυτά ή όλοι μας ανήκουμε σε μια ενιαία ομάδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά που μεταλλάσσονται στον χρόνο και τις γεωγραφικές συντεταγμένες;
Α :[ Τάσσεστε υπέρ μιας άνευ συνόρων κοινωνίας
Β :[ Η διατήρηση των συνόρων διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά κι ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το