ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 28/12/2009
Καληνωρίσματα. Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής είναι ο Θεόδωρος. Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές του Ηρακλείου, συμμαθητής του νυν δημάρχου της πόλης, Γιάννη Κουράκη. Ένας άνθρωπος για τον οποίο είναι περήφανη η ορθοδοξία, ο κλήρος, ο κόσμος, ο Ίδιος ο Θεός και τυχεροί οι αφρικανοί. Το θρησκευτικό και φιλανθρωπικό έργο του συμμερίζονται οι εκάστοτε μητροπολίτες που βοηθούν έμπρακτα το έργο του, όπως ο Σεραφείμ. Η διαφορά είναι πως ο τελευταίος κινδυνεύει να χαρακτηριστεί κόκκινο πανί ύστερα από πρόσφατες δηλώσεις του περί χειροτονίας γυναικών!
Γυναίκες ιερείς. Πω-πω! Τι αποκρουστικό στην τυπικοκρατούμενη κοινωνία μας. Όμως ο Σεραφείμ ζητά εξέταση του γεγονότος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων. Και όταν η πρόταση έρχεται από έναν μητροπολίτη σοβαρό, με σπουδαίο έργο στο ενεργητικό του και υπό την καθοδήγηση ενός σπουδαίου Πατριάρχη (εξ’ ου και γιατί η εισαγωγή), τότε πρέπει όλοι να το σκεφτούμε σοβαρά.
Θα θέλαμε την είσοδο και συμμετοχή των γυναικών σε μερικά θρησκευτικά μυστήρια και τελετές της ορθόδοξης εκκλησίας μας; Σε αντίθεση με άλλα «Ερωτήματα της Εβδομάδας» δε θα επιχειρηματολογήσω υπέρ και κατά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Χριστιανισμός είναι η πρώτη θρησκεία που δίδαξε την ισότητα και το σεβασμό στη γυναίκα σε μια εποχή που η γυναίκα θεωρούνταν αντικείμενο και έδωσε μια συνέχεια στη ιστορία με τις θεές της μυθολογίας, τις ιέρειες και στο θεσμό του μαντείου των Δελφών, όπου οι γυναίκες καταλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα θρησκευτικά πράγματα. Την ίδια ώρα απαγορεύτηκαν για φέτος οι εγγραφές μαθητριών σε δευτεροβάθμια εκκλησιαστικά ιδρύματα. Μια απόφαση πρόκληση, που σίγουρα πλήττει τη δημοτικότητα της Εκκλησίας (είναι κι αυτή απαραίτητη) σε περιόδους δύσκολες για τη σχέση της με τους πιστούς.
Στην Αφρική όμως μαθαίνουμε πως είναι τέτοια η ανάγκη από… βοηθούς, που πολλά προγράμματα επενδύουν στην ενσωμάτωση διακονισσών. Και οι ανάγκες μεγαλώνουν και οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν. Την ίδια ώρα όμως οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αυθεντικότητα της παράδοσης της Χριστιανοσύνης μας. Εσείς;
Α :[ φοράτε το πετραχήλι στις γυναίκες;
Β :[ είναι αδιανόητο, όχι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το