ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 15/03/2010
Καληνωρίσματα. Θα ήταν ανώφελο να γράψω για την χρήση και τη χρηστικότητα της τεχνολογίας στις μέρες μας και σε οποιονδήποτε τομέα της καθημερινότητας. Πολλές φορές οι τεχνολογία αποτελεί την απαραίτητη ώθηση για τη διενέργεια πολλών δραστηριοτήτων και πράξεων που σίγουρα παλαιότερα ήταν ανέφικτες, ενώ συχνά μπορεί να βρεθεί στο “μάτι του κυκλώνα” προκαλώντας πολλές αντιδράσεις για την πολλές φορές, προκλητική λειτουργία της.
Ένας τομέας που απασχολεί επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, από άποψη ψυχαγωγίας ή ακόμα και ιδεολογίας τους ανθρώπους, είναι ο αθλητισμός. Αν ρίξετε μια ματιά στον τρόπο λειτουργίας των διασημότερων ατομικών ή ομαδικών αθλημάτων, θα διαπιστώσετε πως παντού υπάρχει διείσδυση της τεχνολογίας, εντούτοις δεν επηρεάζει άμεσα τις επιδόσεις των αθλητών και τους κανόνες διεξαγωγής. Θα ήταν περιττό να παραθέσω ένα-ένα τα αθλήματα, οπότε μπορείτε να κάνετε την σύγκριση μόνοι σας.
Από την άλλη μεριά πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης το αν η τεχνολογία θα έπρεπε να πάρει μεγαλύτερη… εξουσία προς όφελος της διαφάνειας και της αποφυγής ανθρώπινων λαθών που γίνονται σε ένα παιχνίδι, λόγου χάρη από τους διαιτητές. Στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης των ΗΠΑ (NBA) πρόσφατα, μια απόφαση διαιτητή άρθηκε εξαιτίας της διαλεύκανσης της φάσης από την τεχνολογία, κάτι που κατά κόρον γίνεται στην αντισφαίριση. Πάραυτα, στον κόσμο του ποδοσφαίρου, τον βασιλιά του ομαδικού αθλητισμού, φίλαθλοι και ομοσπονδίες διαφωνούν. Με τις φάσεις στην μεγάλη περιοχή να αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των αμφισβητούμενων φάσεων (offside, penalty κλπ), η τεχνολογία θα μπορούσε να λύσει τις διαμάχες αθλητών και διαιτητών κι όμως η άρνηση χρήσης τεχνολογίας δίνει στο άθλημα τη φυσική του υπόσταση που περιέχει ανθρώπινα λάθη και αδυναμίες, στοιχεία που όμως χαρακτηρίζουν το άθλημα και ενισχύουν την αμεσότητα και ταχύτητα του παιχνιδιού.
Άγγλοι και ιταλοί τάσσονται υπέρ της τεχνολογίας και πολλές φορές όλοι θα θέλαμε ένα “ηλεκτρονικό μάτι” να εποπτεύει τις αποφάσεις του διαιτητή, ειδικά όταν αδικείται η ομάδα μας. Εσείς όμως πιστεύετε πως η χρήση της τεχνολογίας
Α :[ θα βελτιώσει την κατάσταση του αθλητισμού
Β :[ θα υποβαθμίσει το ανθρώπινο στοιχείο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το