ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 01/07/2010
Καληνωρίσματα. Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι ανεξάντλητο και ο ποιός συνετός τρόπος να το προσεγγίσει κανείς θα ήταν κατηγοριοποιώντας το σε εκείνους που αναζητούν ένα καλύτερο εργασιακό αύριο, σε εκείνους που δεν είναι δυνατό να απορροφηθούν οι σπουδές και γνώσεις τους από τον τόπο τους κι έτσι καταφεύγουν σε περισσότερα αναπτυγμένα κράτη, στους μετανάστες οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους ή εκείνους που απέδρασαν από εμπόλεμες ζώνες με αποκλειστικό σκοπό να ζήσουν! Η μετανάστευση μετράει όσο μετράει η ιστορία του πολιτισμού αφού Ίωνες μετανάστευσαν στην Ελλάδα, ευρωπαίοι στο τότε παρθένο έδαφος της Αμερικής, όμως η ιστορία σημειώνει και μετανάστες εξ αναγκασμού σε διάσημες ανταλλαγές πληθυσμών όπως μεταξύ Ελλάδας και τουρκίας.
Τίποτα όμως δεν παραμένει σταθερό κι έτσι όλα δείχνουν πως ένα νέο είδος μετανάστευσης αναπτύσσεται στο πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για τους πρόσφυγες κλιματικών αλλαγών και αφορούν πληθυσμιακές ομάδες που θα αναζητήσουν νέα πατρίδα εξαιτίας φυσικών φαινομένων όπως είναι η αύξηση της θερμοκρασίας που θα καθιστά αδύνατη την επιβίωση σε ήδη ζεστά κλίματα, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας που αναμένεται να εξαφανίσει νησιά ολόκληρα, τα τσουνάμι που η συχνότητα τους θα πληθύνει και σε τελική ανάλυση περιοχές που πλέον δε θα είναι καλλιεργήσιμες ή θα είναι εντελώς ασύμφορες ή ανθυγιεινές για τον άνθρωπο.
Μέχρι και πεντακόσια εκατομμύρια κόσμου αναμένεται να αλλάξουν την πληθυσμιακή μορφολογία του πλανήτη. Άλλοι θα ταξιδέψουν βόρεια σε πιο δροσερό κλίμα κι άλλοι νότια αποφεύγοντας τις πλημμύρες από το λιώσιμο των πάγων. Μια τόσο μαζική μετανάστευση σίγουρα θα προκαλούσε προβλήματα και για τις προσεχώς ερημωμένες περιοχές και για τις επίδοξες χώρες που θα αποτελούν ιδανικό τόπο διαβίωσης. Όμως είναι όλα τόσο εύκολα; Η Συνθήκη της Γενεύης προστατεύει τα δικαιώματα των μεταναστών όμως η αλόγιστη ροή τους προκαλεί περισσότερα προβλήματα.
Ο κόσμος θα φεύγει επειδή θα είναι πλέον φτωχός και άρρωστος. Δεν θα ξέρει κατ’ ανάγκη γιατί, όμως το κλίμα θα αποτελέσει μελλοντικά την αιτία της ανάμιξης πληθυσμών, συρρικνώνοντας ίσως το ποσοστό αποίκησης του πλανήτη στα εννέα δισεκατομμύρια κατοίκων που θα κατοικούν το 2050 που θα εντοπίζονται σε λίγες μόνο περιοχές της επιφάνειας :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το