Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: τΟΥΡΚΙΑ ΕΛΑ, τΟΥΡΚΙΑ ΦΥΓΕ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 18/01/2010



Καληνωρίσματα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν τη μακροβιότερη διαπραγμάτευση υποψήφιου μέλους σε έναν οργανισμό ή κοινότητα. Μάλιστα η προσέγγιση ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν η τουρκία πάρει την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σήμερα η τουρκία συμμετέχει σε πλήθος ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων που αφορούν κυρίως μη οικονομικά ή πολιτικά ζητήματα. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις αθλητικού περιεχομένου, όπως η UEFA ή σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς τραγουδιού όπως είναι η eurovision. Το ΝΑΤΟ έχει φέρει τους τούρκους πολύ κοντά με τις ευρωπαϊκές χώρες και πολλές συμμαχίες ή κοινές δραστηριότητες παρατηρούνται σε διμερές επίπεδο. Όταν όμως η συζήτηση φτάνει το θέμα της πλήρης ένταξης στην Ένωση, τότε όλοι μαζεύονται. Γάλλοι και γερμανοί είναι οι βασικοί αντιρρησίες σε μια τέτοια συνένωση καθώς εντοπίζουν συχνά προβλήματα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας λόγου κ.α. Επί της ουσίας οι τούρκοι έχουν συμμάχους και μη σε αυτόν τον αγώνα όμως είναι αλήθεια πως υστερούν πολλών κριτηρίων ένταξης.

Ως εδώ όλα καλά. Ώσπου κάποιος ρωτάει τους ευρωπαίους για το τι πραγματικά επιθυμούν. Οι απαντήσεις είναι αποστομωτικές. Σύμφωνα με έρευνα λοιπόν πέντε ευρωπαϊκών πανεπιστημίων οι πολίτες της Ένωσης δεν δέχονται την τουρκία στην Ένωση όχι λόγο πολιτικών ή οικονομικών διαφορών, αλλά εξαιτίας της διαφοροποίησής τους στην κουλτούρα και τον πολιτισμό. Το ότι είναι μουσουλμάνοι προβληματίζει πολύ τους χριστιανούς ευρωπαίους και έτσι το 51,3% λέει όχι στην ένταξή τους με βασικό κριτήριο τον πολιτισμό και τη θρησκεία (40,4%). Ναι. οι σύγχρονοι, φιλελεύθεροι ευρωπαίοι πολίτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Βρετανίας και Πολωνίας δε θέλουν μουσουλμάνους στον τόπο τους.

Η Ελλάδα έχει περισσότερα οφέλη απ’ την είσοδο της τουρκίας στην Κοινότητα, όπως η διασφάλιση των συνόρων και το... κεφάλι ήσυχο, άλλωστε ο εμπλουτισμός μια διαφορετικής κουλτούρας φαντάζει ενδιαφέρον στο ταπεινό μου μυαλό (βλέπετε κάνω ότι μπορώ να μη δείξω τα πραγματικά μου συναισθήματα) κι όμως η Ευρώπη αν αποφάσιζε σήμερα θα έλεγε “όχι” στην τουρκία. Εσείς;
Α :[ Ναι, υπέρ της ένταξης της τουρκίας
Β :[ Όχι, κατά της ένταξης της τουρκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το