Καληνωρίσματα. Είμαι γενικά υπέρ της τεχνολογίας και της εξέλιξής της. Καμία πρόοδος δε θα υπήρχε στην κοινωνία χωρίς τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Πολλές φορές βέβαια στην ιστορία, ένα τεχνολογικό επίτευγμα συνδυάστηκε από σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Όμως η τεχνολογία προχώρησε, το ίδιο και οι αντιλήψεις της κοινωνίας που πλέον είναι πιο ανεκτή σε ζητήματα τεχνολογικής προόδου.
Όμως αυτό δεν είναι καθολικό. Οι αντιδράσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Ας θυμηθούμε τις ημέρες των πρώτων κλωνοποιήσεων και των αντιδράσεων που είχαν συνοδευτεί με μερικά ευφάνταστα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Παρά τους περιορισμούς στην κοινή γνώμη ή την νομοθεσία η κλωνοποίηση σήμερα αποτελεί ένα φυσιολογικό επιστημονικό εργαλείο στην ιατρική ή την παραγωγή. Η τεχνολογική συνεισφορά στη χημεία μας παρουσίασε και τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα τα οποία άλλοτε χρησιμοποιήθηκαν για την εκτροφή ζώων κι άλλοτε εστάλησαν κατευθείαν στο τραπέζι μας. Πολλές κοινωνικές ομάδες αντέδρασαν τότε υπερασπιζόμενες την διατροφή του ανθρώπου όμως η ιστορία έδειξε πως σιγά-σιγά τα μεταλλαγμένα έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας. Λίγα χρόνια μετά εισήχθησαν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αρχικά απαγόρευε την χρησιμοποίησή τους.
Στο πανεπιστήμιο της Utah εδώ και λίγο καιρό, ερευνητές παρουσίασαν την διασύνδεση του εγκεφάλου με ηλεκτρόδια με σκοπό την προφορά λέξεων κατ’ ευθείαν από τον εγκέφαλο. Σε πειραματικό στάδιο ο άνθρωπος που συμμετείχε στην έρευνα και λόγω αναπηρίας δεν μπορεί να μιλήσει, κατάφερε να αρθρώσει πάνω από δέκα λέξεις οι οποίες όμως είχαν αποτέλεσμα έκφρασης κάτω του μισού. Όταν όμως η απάντηση ήταν ‘ναι’ ή ‘όχι’ τότε το αποτέλεσμα έφτανε το 90%. Μεγάλη ελπίδα για χιλιάδες ανάπηρους που έχουν χάσει ή δεν είχαν ποτέ την ομιλία τους; Ασφαλώς. Όμως στην αντίπερα όχθη κοινωνικές οργανώσεις οπλίζουν τις αντιδράσεις τους για τυχόν χειραγώγηση του μυαλού, εκμαίευση σκέψεων με βίαιο τρόπο χρησιμοποιώντας την σκέψη του ανθρώπου και άλλα πολλά επιχειρήματα μπορούν να σταθούν ως εμπόδιο σε ένα τόσο σπουδαίο από πλευράς δυσκολίας, τεχνολογικό επίτευγμα.
Και ο προβληματισμός είναι φυσικά μεγαλύτερος από ποτέ. Ναι στην τεχνολογία με όρους; Κι αν ναι, ποιός καθορίζει τους όρους; Ποιοί επεμβαίνουν στην υποκειμενικότητα που μπορεί να έχει η μελέτη των εφαρμογών της τεχνολογίας θέτοντας περιορισμούς;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το