Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

yannidakis τρίτης - ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Καληνωρίσματα. Πριν μέρες βρέθηκα σε ένα κατάστημα με έναν μετανάστη αλβανικής καταγωγής και το παιδί του. Ο πατέρας μιλούσε στο παιδί στα αλβανικά και το παιδάκι του απαντούσε ή απευθυνόταν στον υπάλληλο του καταστήματος σε άπταιστα ελληνικά. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό όμως αποτελεί μια μόνο περίπτωση εκ των δεκάδων που μπορούμε να διακρίνουμε σε παιδιά που μεγαλώνουν μαθαίνοντας συγχρόνως δύο ή και τρεις γλώσσες.

Πρόκειται για τα δίγλωσσα ή τρίγλωσσα παιδιά. Στην πρώτη κατηγορία το ζευγάρι έχει διαφορετικές μητρικές γλώσσες τις οποίες προσπαθεί να μεταδώσει στα τέκνα από τα http://www.kingskidscorona.com/images/k%20kids%20art.jpg πρώτα λεκτικά βήματα τους κάτι το οποίο σύμφωνα με γονείς και ειδικούς δεν είναι τόσο δύσκολο, καθώς τα παιδιά μπορούν να αφομοιώσουν άπειρες πληροφορίες και να μεγαλώσουν εμπεδώνοντας δύο γλώσσες και την σωστή προφορά σε αυτές. Στην περίπτωση των τρίγλωσσων παιδιών παρατηρείται το φαινόμενο οι γονείς να έχουν ξεχωριστές μητρικές γλώσσες ενώ ο τόπος διαμονής να χαρακτηρίζεται από μια τρίτη γλώσσα την οποία το παιδί πρέπει να μάθει. Και πάλι ο ευέλικτος εγκέφαλος του παιδιού μπορεί να ανταπεξέλθει στην προφορική πλευρά της εκμάθησης της γλώσσας, χρειάζεται όμως να είναι έτοιμο να ξεχωρίσει την κάθε γλώσσα πριν πάει στο τοπικό σχολείο.

Στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά όμως. Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι μετανάστες να επενδύουν χρόνο στο να μάθουν τα παιδιά τους την μητρική τους. Πρωταρχικός στόχος είναι η μάθηση της τοπικής γλώσσας κι αυτό για καθαρά λόγους πρακτικής. Ο περιορισμένος χρόνος του γονιού δεν βοηθά στο ιδανικό που περιγράφεται παραπάνω, ενώ πολλές φορές οι γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους σε ξενόγλωσσο σχολείο φοβούμενοι την απόρριψη της τοπικής κοινωνίας ή και τις μελλοντικές προοπτικές του παιδιού. Είναι προφανές πως το εγχείρημα είναι δύσκολο.

Έχω ακούσει παππούδες μεταναστών μας στο εξωτερικό να παραπονιούνται που δεν μπορούν να μιλήσουν με τα εγγόνια τους και τους γονείς τους να δικαιολογούνται κάτω από την πίεση της καθημερινότητάς τους. Πάραυτα οι ειδικοί αναφέρουν πως αν ο καθένας μπορούσε να μιλάει στο παιδί στην μητρική του, το παιδί θα έκανε τον διαχωρισμό ασυναίσθητα αποφεύγοντας κάθε είδους εμπλοκής.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το