Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

yannidakis - ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: ΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΑΛΛΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 09 Οκτωβρίου 2008

ΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΑΛΛΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ
Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα μυστήρια που κρύβονται στον εγκέφαλο του ανθρώπου. Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται η αυτονόητη μελέτη του εγκεφάλου που άλλοτε προβληματίζει και άλλοτε εντυπωσιάζει με τα αποτελέσματα της, τους επιστήμονες.
Κατά καιρούς έχουμε πληροφορηθεί πως ανάλογα με το είδος των δραστηριοτήτων που εκτελεί κάθε φορά ο εγκέφαλος, ένα διαφορετικό μέρος του (νευρώνες) ενεργοποιείται. Μάλιστα σύμφωνα με αντίστοιχα στοιχεία που παίρνουμε, κάθε φορά που διαβάζουμε ένα βιβλίο ενεργοποιούνται το ίδιο μέρος του εγκεφάλου με εκείνο της ώρας που βρισκόμαστε στον κινηματογράφο.
Είναι άκρως ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι στον κινηματογράφο έχουμε την δυνατότητα να παρατηρούμε εναλλασσόμενες εικόνες πολλών ή περισσοτέρων εικονοσημάτων. Η δράση και η πλοκή προσφέρεται μέσα από τις εικόνες και τους ζωντανούς διαλόγους πολύ πιο άμεσα και προσιτά εξασφαλίζοντας θα έλεγε κανείς, την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου εφόσον βλέπει και ακούει άρα δε χρειάζεται να φανταστεί σε πρώτη φάση, παρά μόνο ίσως την πρόοδο της υπόθεσης κλπ.
Από την άλλη, κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου, ο αναγνώστης καλείται να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια στην προσπάθεια του να μετατρέψει σε φανταστική εικόνα εκείνο το οποίο διαβάζει. Χρώματα, εικόνες, πρόσωπα, συναισθήματα τα οποία κατά τη φαντασία του μπορεί να φέρει στην «οπτική» επιφάνεια με βάση τα γραφόμενα του βιβλίου.
Είναι σαφές πως εκείνος που διαβάζει ένα βιβλίο καλείται να ενεργήσει περισσότερο, δημιουργώντας ουσιαστικά, εικόνες σε αντίθεση με τον τηλεθεατή του εικονοσήματος στον κινηματογράφο. Μπορεί η ιστορία που παρακολουθούν και οι δύο να είναι ίδια –δοσμένη με άλλο μέσο- όμως δεν είναι και το ίδιο εύκολη η ανάκτηση των δεδομένων της.
Κι όμως και οι δύο χρησιμοποιούν το ίδιο μέρος του εγκεφάλου τους, υπεύθυνο να δεχτεί τα μηνύματα, να τα αποκωδικοποιήσει και κατόπιν να φανταστεί ή να τα αξιολογήσει. Για τον εγκέφαλο προφανώς δεν υπάρχει διαφορά.
μετάβαση στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το