Η οικονομική κρίση αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας κι αυτό πέρα από δεδομένο είναι και μια ρεαλιστική πραγματικότητα που βιώνουμε. Πάραυτα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις ή ευκαιρίες τις οποίες ο καθένας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ευκαιριακά. Για άλλους είναι ένα μεροκάματο σε μια έκτακτη εργασία και γι' άλλους ένα παράθυρο στον τζόγο. Πέρα από το ταρακούνημα της τύχης μας βέβαια, ο τζόγος αποτελεί έναν απ’ τους διασημότερους εθισμούς στην κοινωνία μας. Μελέτες μάλιστα αναφέρουν πως στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι οξυμένο. Αν αναλογιστεί κανείς πως πολλά έχουμε διαβάσει για το λανσάρισμα νέων παιχνιδιών (κουλοχέρηδες) με κρατική ανάθεση, τότε προβληματιζόμαστε περισσότερο. Ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει μερικές σχετικές ερωτήσεις είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρακτόρων ΟΠΑΠ Νομού Ηρακλείου, κύριος Νίκος Δρακούλης με τον οποίο είχα μια σύντομη αλλά εποικοδομητική συζήτηση επ’ αφορμής των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων των πρακτόρων τυχερών παιχνιδιών ανά την Ελλάδα.
Επιχειρώντας αρχικά να σκιαγραφήσουμε τα πρακτορεία και τους επιχειρηματίες τους, θα πρέπει να σημειώσουμε πως πρόκειται για μια αλυσίδα 5500 καταστημάτων που λειτουργούν με άδειες του ΟΠΑΠ αλλά βρίσκονται υπό την κύρια ευθύνη των ίδιων των ιδιοκτητών. Όπως μας εξηγεί ο κύριος Φραγκούλης «Τα περισσότερα πρακτορεία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται μέλη της οικογένειας συνήθως ενώ απασχολούν και υπαλληλικό προσωπικό κατά περιπτώσεις, γεγονός που βοηθά στο μέτρο που μας αναλογεί την ανεργία, καθώς οι ώρες εργασίας είναι πολλές σε ένα πρακτορείο. Ακριβώς γι’ αυτό διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχουν πελατειακές απρόσωπες σχέσεις με τον πελάτη, αλλά σε κλίμα ζεστό και φιλικό».
Πάραυτα το επάγγελμά του πράκτορα σχετίζεται με έναν από τους πιο σοβαρούς εθισμούς παγκοσμίως. Με την προκαθορισμένη ύπαρξη των πρακτορείων σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία υπάρχει μια ελεγχόμενη ροή του τζόγου στο μέτρο του δυνατού. Είναι όμως δυνατό τα πρακτορεία να κρατούν υπό έλεγχο τον τζόγο αντιμετωπίζοντας φαινόμενα εθισμού που σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφουν οικογένειες; Ο κύριος Δρακούλης συμφωνεί και αναγνωρίζει με το πρόβλημα: «Όντως το πρόβλημα του τζόγου είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο όμως έχει διάφορες διαστάσεις. Εμείς σαν πρακτορεία δεν μπορούμε να συγκριθούμε ούτε με τις ιστολογικές σελίδες online στοιχηματισμού και τζόγου όπου μπορεί ο καθένας άσχετα με την ηλικία του και το εισόδημά του να παίζει ανεξέλεγκτα όσα χρήματα έχει ή όσα χρήματα έχει δανειστεί για να παίξει χωρίς κανέναν έλεγχο. Δεν υπάρχει σύγκριση ούτε με τα καζίνο όπου εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο αριθμό παικτών. Εμείς μέσα από τα πρακτορεία ακριβώς επειδή έχουμε διαπροσωπικές σχέσεις με τον πελάτη γνωρίζουμε καλύτερα πως θα φερθούμε στον καθένα και πως θα ελέγξουμε τρόπον τινά έναν παίκτη».
Ο λόγος όμως που ο τζόγος και τα ζητήματα που απορρέουν απ’ αυτόν επικαιροποιούνται στις μέρες μας έχει να κάνει με τις προθέσεις του κράτος να αδειοδοτήσει τα γνωστά «φρουτάκια» λανσάροντας νέα παιχνίδια τζόγου με απώτερο σκοπό φυσικά την είσπραξη χρημάτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που θα λειτουργήσουν τα φρουτάκια, καθώς φημολογείται πως θα λειτουργούν εκτός πρακτορείων, σε καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και χώρους εστίασης με τους παίκτες να έχουν εύκολη πρόσβαση, ακόμα κι αν απαγορεύεται να συμμετέχουν (βλ. ανήλικους). Αν συμβεί αυτό και τα τερματικά βγουν έξω από τα πρακτορεία τι συνέπειες θα έχει αυτό; Ο κύριος Δρακούλης είναι κάθετος σαφέστατος στην απάντησή του. «Αν ανοίξει η αγορά όπως ακούμε όλοι, σε τυχερά παιχνίδια εκτός πρακτορείων, σε καφετέριες, internet café, εμπορικά κέντρα, πλοία κλπ. τότε θα χαθεί αυτό το μοτίβο του ελεγχόμενου τζόγου, άλλωστε μέσα στα πρακτορεία δεν υπάρχει το φαινόμενο του σκληρού παιξίματος όπως ενδεχομένως θα συμβεί εκτός. Η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Ο κάθε ένας που θα πηγαίνει για έναν καφέ θα συμμετέχει σε παιχνίδια στα οποία ενδεχομένως εκείνος και η παρέα του θα χάνουν ποσά τα οποία δε θα έχουν υπολογίσει, μαζί με τις αγορές στο supermarket ο πελάτης θα συμμετέχει σε παιχνίδια αφήνοντας πολλές φορές κάποια από τα ψώνια επειδή ίσως να φτάσουν τα χρήματα ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως η τωρινή. Όλα αυτά επειδή τα τερματικά αυτά θα αποτελούν πρόκληση. Αν όμως τελικά παραμείνουν σε ευχάριστους και ελεγχόμενους χώρους όπως είναι τα πρακτορεία τότε πολύ πιο εύκολα θα ελέγχονται και τα ποσά που διατίθενται στον τζόγο».
Ο παραπάνω ήταν και ο βασικός λόγος που οδήγησε τους πράκτορες στην απόφαση να βάλουν λουκέτο στα πρακτορεία τους τις προηγούμενες ημέρες. Μαζί, αναδείχτηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν τον κλάδο για τα οποία οι πράκτορες είναι ενωμένοι, πετυχαίνοντας 97% συμμετοχής στην απεργία τους. «Οι αντιδράσεις μας θα κλιμακωθούν σε περίπτωση ανοίγματος της αγοράς σε συνέχεια των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων μας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως τα τερματικά θα διοχετευτούν ανεξέλεγκτα σε οποιοδήποτε κοινόχρηστο σημείο. Ένα δεύτερο είναι ότι ζητάμε την αναβάθμιση ενός ανταγωνιστικού κουπονιού στο στοίχημα που θα σημάνει και πληγή στον παράνομο στοιχηματισμό. Ένα τρίτο αίτημα είναι η αποφυγή της διαδικτυακής εισροής του ΟΠΑΠ και η απαγόρευση των διαδικτυακών σελίδων τζόγου στην Ελλάδα ακριβώς για τον περιορισμό του τζόγου. Ακόμα αναβάθμιση όλων των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ ώστε να προσφέρουν καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στους παίκτες και φυσικά η άδικη επιβολή των βιβλίων «εσόδων-εξόδων» η οποία μας παρέσυρε μαζί με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους ενώ εμείς είμαστε ο μοναδικός που έχουμε βεβαιωμένα έσοδα κατά 100% από το κράτος χωρίς να μπορούμε να κρύψουμε ποτέ τίποτα» ανέφερε σχετικά.
Ο τζόγος μπορεί να αποτελεί έναν κοινωνικό εθισμό που κρίνεται ιδιαίτερα ζημιογόνος για το νοικοκυριό εφόσον ξεφεύγει από τα όρια του παιχνιδιού. Συνιστάται οριοθέτηση και αυτοσυγκράτηση του τρόπου πονταρίσματος. Η συμμετοχή συνιστά μια διασκεδαστική δραστηριότητα στα πλαίσια που ορίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ πράκτορα και πελάτη, μια τέτοια υγιή σχέση ποτέ δεν ξεφεύγει απ' τα όρια. Καλή επιτυχία!
Λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ την εφημερίδα FREEVOX στο σπίτι, το κατάστημα ή το γραφείο σας σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε αποστέλλοντας ονοματεπώνυμο και διεύθυνση στο info@freevox.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το