Καληνωρίσματα. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε έρευνα που αφορούσε την καθημερινή επιβίωση του έλληνα. Μιλάμε για τον σύγχρονο δυτικό έλληνα που ανεξάρτητα από την κρίση της εποχής προσβλέπει σε μια άνετη υλιστικά ζωή. Η έρευνα όμως ήρθε να αναδείξει σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά αυτό το πρότυπο διαβίωσης. Το αντίθετο σε αυτήν την περίπτωση είναι η υλιστική στέρηση την οποία δε θα παρομοιάσουμε με την “Πυραμίδα του Maslow” που αφορά τις κλιμακωτές ανάγκες του ανθρώπου από τις πρώτες και βασικές μέχρι τις πολυτέλειες που δύναται να αποκτήσει. Η υλιστική στέρηση δεν αφορά τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου αν και οι διαστάσεις που τις απαρτίζουν μπορούν σήμερα να χαρακτηριστούν αναγκαίες ή απαραίτητες.
Η αποπληρωμή ενός δανείου, στεγαστικού ή καταναλωτικού, η επάρκεια θερμότητας στο σπίτι, ένα αυτοκίνητο, ένα κινητό, τουλάχιστον μια βδομάδα διακοπές ανά έτος, δόσεις πιστωτικών καρτών ή μια αποταμίευση για κάποιο ενδεχόμενο απρόοπτο δεν αποτελούν τη βάση της πυραμίδας του Maslow κι όμως η απουσία τους από το ελληνικό νοικοκυριό αποτελεί υλιστική στέρηση. Η έρευνα που διεξήχθη κατέδειξε λοιπόν βασικά προβλήματα υλιστικής στέρησης. Μέσοι όροι λίγο πιο κάτω από το 50% παρουσιάζουν αδυναμία να ικανοποιήσουν παρόμοιες ανάγκες. Έτσι το επόμενο βήμα είναι να προβληματιστούμε. Αυτό το πονηρό 50% είναι ένα φυσιολογικό ποσοστό που ανταποκρίνεται στη λογική -ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης- ή όλα δείχνουν πως απομακρυνόμαστε από τις…. ανέσεις ενός κοσμικού κράτους της Δύσης; Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι πως υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία συνανθρώπων μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε στοιχειώδη πράγματα τα οποία φαντάζουν σε εμάς δεδομένα.
Από την άλλη γνωρίζω τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων που απλά έχουν κάνει απογοητευτική διαχείριση των χρημάτων και των πόρων τους, με αποτέλεσμα η τραγική κατάσταση της οικονομίας να τους φέρει σε μη αναστρέψιμες συνθήκες απόγνωσης. Η υλιστική στέρηση είναι απλά η αφορμή να ασχοληθούμε περαιτέρω με τις λεγόμενες ευκαιρίες της οικονομικής κρίσης. Σ’ αυτήν την περίπτωση πραγματοποιούμε επαναπροσδιορισμό αναγκών και εξόδων και αποποιούμαστε τον όρο της υλιστικής στέρησης.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το