Καληνωρίσματα. Το τελευταίο διάστημα στην Αλβανία επικρατεί αναβρασμός σε ότι αφορά τις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Ίσως μάλιστα για πρώτη φορά να πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και τις απόψεις ορισμένων τοπικών ιστολογίων με άκρως εθνικιστικές απόψεις. Ίσως η εποχή να είναι κατάλληλη για την δημιουργία σταθερών σχέσεων με την γείτονα, αλλά σε ποια βάση;
Οι αλβανοί πλέον μιλούν ανοιχτά για το όνειρο της “Μεγάλης Αλβανίας”. Πρόκειται για ένα σχέδιο επεκτατικής πολιτικής κατά την οποία θα κατέχουν την Ήπειρο, μέρος της Μακεδονίας, το Κόσοβο, τα Σκόπια και άλλες περιοχές. Η πρόσφατη ιστορία με την ανεξαρτητοποίηση του κοσόβου, προφανώς έδωσε ελπίδες στους οραματιστές αυτούς, όμως είναι αλήθεια πως μια τέτοια προσπάθεια θα χρειαζόταν πολλά χρήματα και αρκετές πολεμικές συρράξεις, πρώτα με την Ελλάδα σε δύο μέτωπα, τα Σκόπια, την Σερβία κλπ. Οι ομάδα εθνικιστών “τσάμηδων” της Αλβανίας έχουν ξεκινήσει τελευταία μια προπαγάνδα προσπαθώντας να αφυπνίσουν πατριωτικά τους αλβανούς της Ελλάδας ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να παραβρεθούν στην Ηγουμενίτσα ώστε να συναντηθούν με επισκέπτες απ’ την Αλβανία που βάση νόμου θα μπορούν να διέρχονται στη χώρα μας χωρίς βίζα και να “γιορτάσουν” όλοι μαζί την… “γενοκτονία” τους από την Ελλάδα στις 27 Ιουνίου το 1944. Η αλήθεια βέβαια είναι κάπως διαφορετική και μπορεί με επάρκεια να αποτυπωθεί με νούμερα.
Εκεί που τελειώνει το όραμα των εθνικιστών όμως, ξεκινά η πολιτική και η διπλωματία. Η πιο επίσημη διάψευση όλων αυτών των εθνικιστικών προσδοκιών έρχεται από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος τάχθηκε κατά της ένωσης της χώρας και του κοσόβου. Προχώρησε μάλιστα σε αυτήν την ξεκάθαρη δήλωση βασιζόμενος σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις βάση των οποίων οι αλβανοί πολίτες στηρίζουν την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η αλήθεια είναι ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα ανάπτυξης. Εκεί λοιπόν που μπαίνουν ευρωπαϊκοί στόχοι σταματά κάθε είδους όραμα επεκτατικής πολιτικής.
Όμως οι αλβανοί φάσκουν και αντιφάσκουν. Έχουν σοβαρό ζήτημα αντιφάσεων στις απόψεις τους και αυτό μαρτυρά μια κοινή δημοσκόπηση που διεξήχθη στην Αλβανία, το κόσοβο και τα Σκόπια και η οποία έφερε το 62,7% του δείγματος να τάσσεται υπέρ της ένωσης των κρατών στα πρότυπα μιας Μεγάλης Αλβανίας. Όμως και το επίσημο κράτος παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην συμπεριφορά του. Θυμηθείτε πως έχει ξεκινήσει ήδη μια υποτυπώδης αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στα πρότυπα του ζητήματος με την τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση θα σημειώσω πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ελλάδα ταλαιπωρείται από τα εσωτερικά δημοσιοοικονομικά της ζητήματα. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτούν κάποιοι την κακή εξωτερική εικόνα της Ελλάδος προς όφελος τους. Εν καιρώ θα φανεί.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ :[
Σε χαιρετώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλούν για μεγάλη Αλβανία, ποιοι; Αυτοί που απ’ τα προϊστορικά χρόνια και μέχρι το 1912 ήταν ελληνικής εθνικότητας!
Ας ώψονται… η “βρώμικη” πολιτική της Ευρώπης και τα μισερά οράματα κάποιων χθεσινών πολιτικών μας… που σήμερα βλέπουμε τούτες τις εθνιστικές “εξάψεις”…
Η ιστορία έχει μιλήσει προ καιρού! Μέχρι τα Τίρανα ήταν/είναι ελληνικά τα εδάφη!!!
Να είσαι πάντα καλά.
:[ Annyra Math
ΑπάντησηΔιαγραφήονομαζοντας τα Τιρανα ελληνικα, ανοιγεις ενα πολυ μεγαλο κεφαλαιο που δεν ειναι επι της παρουσης να αναλυσουμε σε αυτο το θεμα.
Αλλωστε "ελληνες" με μισος για την Ελλαδα, δεν επιθυμει κανεις..
Η Αλβανια ειναι μια νομιμη χωρα με βλεψεις στην ΕΕ, οποτε καλο ειναι να αποκτησουν και διπλωματικη συνειδηση :[