Καληνωρίσματα. Είμαι της άποψης πως κάθε άνθρωπος στη ζωή μπορεί να επιβιώσει αν απλά κάνει σωστή διαχείριση των πόρων του. Η λέξη διαχείριση είναι το κλειδί εδώ, είτε πρόκειται για χρήματα, είτε για μια επιχείρηση, είτε για το χρόνο, είτε για τον θυμό, είτε ακόμα για το άγχος. Πολλοί καταλήγουν να σπουδάζουν την διαχείριση (π.χ. Διοίκηση Επιχειρήσεων) κι άλλοι απλά το έχουν έμφυτο μέσα τους!
Σκεφτείτε μια ομάδα ποδοσφαιριστών που μπαίνουν στο γήπεδο χωρίς σχέδιο ή χωρίς κανέναν συντονισμό στο παιχνίδι τους. Φυσικά στο ποδόσφαιρο υπάρχουν οι προπονητές γι’ αυτόν τον σκοπό. Στο ποδόσφαιρο έγραψα; Μα κανείς δεν έχει ακούσει για το life coaching; Πρόκειται για μια νέα τάση που επισήμως δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα ως κάποιον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και δικαίως μιας και δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Το life coaching μπορεί να αφορά πολύ προσωπικά ζητήματα του ανθρώπου όπως το άγχος στη δουλειά, η ανάγκη για απώλεια βάρους, ένας αποτυχημένος γάμος ή μια ερωτική απογοήτευση. Ωστόσο δεν αποτελεί μια υπηρεσία εκτόνωσης, ούτε απαρτίζεται από ανθρώπους που απλά ξέρουν να ακούνε, για την ακρίβεια οι… “προπονητές ζωής” δεν είναι καν ψυχολόγοι. Είναι πτυχιούχοι managers και ορίζουν τις υπηρεσίες τους με βάση της θεωρίες της διοίκησης ή διαχείρισης, για να θυμηθούμε την πρώτη παράγραφο.
Ουσιαστικά η “απάτη” του life coaching είναι ότι αποτελεί έναν οδηγό επιβίωσης για όσους δεν έτυχε να τον συναντήσουν στα έδρανα ή στο πεζοδρόμιο της ζωής (για να γίνω και λίγο γραφικός). Ελάτε, παραδεχτείτε το. Όλοι έχετε εντοπίσει περιπτώσεις ή γεγονότα που μετέπειτα παραδεχτήκατε πως χειριστήκατε λάθος, δεν δώσατε την πρέπουσα σημασία ή ασχοληθήκατε υπερβολικά χωρίς τελικά ν’ αξίζει. Όλοι έχουμε κάνει λάθος εκτιμήσεις –μιας και υποκειμενικά όντα- που μας οδήγησαν σε λάθος καταστάσεις. Πολλές φορές ακούμε συμβουλές από φίλους και οικογένεια όμως η αλήθεια είναι ότι σπάνια τις εφαρμόζουμε. Είναι όπως ο ποδοσφαιριστής που ακούει γνώμες από τους φιλάθλους στην κερκίδα. Όμως ένας προπονητής; Ένας προπονητής έχει πάντοτε άλλη βαρύτητα. Εκπέμπει σεβασμό και μοιράζεται την κατάσταση μαζί με τον πρωταγωνιστή προσφέροντας και μια πιο αντικειμενική προσέγγιση. Κι όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές αποφυγής των προβλημάτων αυτών. Θα σας εκπλήξει μια πεντάλεπτη διακοπή απ’ όλα για αναλογισμό, ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη, ένας απολογισμός με τα “συν” και “πλην” της ημέρας που πέρασε ή μια “καλή πράξη” σε κάποιον.
Με τα παραπάνω δε σας συστήνω να απευθυνθείτε σε έναν προπονητή ζωής, σας προτρέπω να γίνεται οι ίδιοι προπονητές στη ζωή σας. Σκοπός είναι να μπορεί ο καθένας να μπορεί να εκτιμά τις καταστάσεις με ψυχραιμία και ρεαλισμό. Να μπορεί να αναλύει τα προβλήματα και τους κινδύνους και να τους ταιριάζει με τους πόρους, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται. Μόνο έτσι μπορεί να αποφύγει παγίδες, να επιλύσει προβλήματα και να σχεδιάζει ένα πετυχημένο μέλλον. Εσύ είσαι έτοιμος να γίνεις προπονητής της ζωής σου;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το