σημερινή προσθήκη στην λίστα των βραβεύσεων τσι μέρας
από ellispoint
Σταματήστε το χρόνο!
Το θέμα δεν είναι να «αλλάξει» ο χρόνος, αλλά να αρχίσουμε να τον διαχειριζόμαστε όσο το δυνατόν πιο σωστά.
Κατά το διευθυντή του βρετανικού ιδρύματος Relationships Foundation, Μάικλ Κλαρκ, «ο χρόνος είναι το νόμισμα των σχέσεων το οποίο πρέπει, επιτέλους, να εξαργυρώσουμε». Σύμφωνα, ωστόσο, με έρευνα που διεξήχθη σε 24 χώρες, το 69% του παγκόσμιου πληθυσμού αδυνατεί να βρει χρόνο για τα προσωπικά του ενδιαφέροντα και το 49% δηλώνει ότι η ανισορροπία αυτή προσβάλλει σοβαρά την οικογενειακή του ζωή και ηρεμία. Το 62% των εργαζόμενων «ρίχνει» το φταίξιμο στις υπερβολικές ώρες εργασίας, ενώ τόσο στην Ελλάδα όσο στην Ισπανία, την Αγγλία και την Αυστραλία, ανέρχεται σε 80% το ποσοστό των εργαζομένων που υποστηρίζουν με σθένος την ίδια θεωρία.
Από την άλλη, πρόσφατη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι το συναίσθημα της αγάπης συνδέεται στο μυαλό των παιδιών με το χρόνο που τους αφιερώνουν οι γονείς ·μάλιστα, οι οικογένειες που ασχολούνται από κοινού με δημιουργικές δραστηριότητες, αναφέρουν πως βιώνουν την απόλυτη ευτυχία, σε αντίθεση με εκείνες που δεν έχουν σκεφτεί ή δεν έχουν καταφέρει να «εξασκήσουν» αυτού του είδους την επαφή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι έφηβοι που δεν εμπλέκονται σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές προέρχονται από γονείς οι οποίοι έχουν θέσει την οικογένεια ως κύρια προτεραιότητά τους ·παρακολουθώντας 4.950 νέους Αμερικανούς, επί μία τριετία, η Δρ. Ρεμπέκα Λέβιν Κόλεϊ και οι συνεργάτες της στο Κολέγιο της Βοστόνης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερες ώρες την εβδομάδα περνούσαν με τους γονείς τους (στο οικογενειακό τραπέζι, σε συζητήσεις, σε αθλοπαιδιές, σε ψυχαγωγία, σε βόλτες…), τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις ή ν’ αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους οι έφηβοι αυτοί. Μήπως πρέπει, λοιπόν, να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το χρόνο που έχουμε ήδη χάσει;
Να καταστήσουμε σαφές το εξής: η εφαρμογή του «slow down» στην καθημερινότητά μας, που πρωτοαναφέρθηκε ως όρος στα τέλη του 2007, απαιτεί μείωση των ωρών εργασίας και, κατ’ επέκταση, των επαγγελματικών και οικονομικών στόχων μας ·κάτι που στις μέρες μας είναι ανέφικτο, γι’ αυτό και από αρκετούς θεωρήθηκε εξ’ αρχής ως ακόμα μία «μόδα» εξ’ Αμερικής! Πρόκειται ωστόσο για πραγματική αναγκαιότητα, καθώς αυξάνονται ολοένα τα προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία που συνδέονται με την υπερασπασχόληση: διαρκής εκνευρισμός, στενοχώρια, μόνιμη κόπωση, κατάθλιψη, κρίσεις στρες και πανικού που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε καρδιαγγειακά νοσήματα, διαταραχές στον ύπνο και τη διατροφή. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε άμεσα τη «χρυσή τομή»: ποιότητα -κι όχι απαραίτητα… ποσότητα- στις οικογενειακές και κοινωνικές μας σχέσεις, μικρές «ανάσες» από συναναστροφές και δραστηριότητες που μας προκαλούν χαρά, γιορτές με φίλους και συγγενείς.
Ουκ εν τω πολλώ τω ευ! Το «τέλειο» ρεβεγιόν, οι «τέλειοι» καλεσμένοι, το «τέλειο» ντύσιμο, τα «τέλεια» δώρα εμφανίζονται μόνο σε ελάχιστα -τουλάχιστον ελληνικά- σπίτια ή… σε ταινίες εποχής! Κάτι αυτές οι σκηνές, κάτι οι διαφημίσεις, κάτι τα πρότυπα των λαμπερών, επιτυχημένων και δυναμικών ανθρώπων που προβάλλουν τα ΜΜΕ και κάτι ο υπερκαταναλωτισμός μάς δημιουργούν ένα κλίμα συναισθηματικής φόρτισης. Δεν υπάρχει όμως λόγος να επιβαρυνθούμε με επιπλέον άγχη ·το ταβερνάκι της γειτονιάς αγνοεί μεν τον όρο «nouvelle cuisine», αλλά ίσως φτιάχνει κανελόνια με κοτόπουλο στο φούρνο (γιορτινή συνταγή από τη Μάνη), σαλάτα με λάχανο, καρότο, ξυνόμηλο και σπόρους από ρόδι (γιορτινή συνταγή από την Κρήτη), βλάχικη πίτα με τσουκνίδες, φέτα και σπανάκι, κιμαδόπιτα σε ρολό (όπως τη σερβίρουν στη Ζάκυνθο) και νοστιμότατο μπακλαβά. Άλλη λύση; Πάρτι-ρεφενέ, πάντα για μεγάλους αλλά και για μικρούς, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Κάποιος θα φέρει τα ποτά, κάποιος άλλος τ’ αναψυκτικά, κάποιος άλλος τα γλυκά, ενώ η… Σμυρνιά συμπεθέρα θ’ αναλάβει τη βασιλόπιτα. Στο τέλος δε, αντί για το «κλασικό» χαρτοπαίγνιο που θα σας αφήσει… ταπί να σκέφτεστε τους λογαριασμούς της Δευτέρας, μπορείτε να δοκιμάσετε το θεότρελο «Taboo» ή την παντομίμα, που σίγουρα… θα σας φέρουν πιο κοντά.
Δώρα με άποψη! Για τον Βασίλη, την Ιωάννα, το Θανάση, τον Αντώνη προτιμήστε το Μοναστηράκι ή οποιαδήποτε υπαίθρια αγορά. Παλιά κόμικς, «ξεχασμένα» παιχνίδια, συλλεκτικές εκδόσεις, δίσκοι βινυλίου, μπλουζάκια με «περίεργες» στάμπες, ρομαντικές πορσελάνες ή χαριτωμένα gadgets μπορούν να καλύψουν τη «λίστα δώρων» από το Α μέχρι το Ω ·και μάλιστα οικονομικά. Ακόμα ένα πλεονέκτημα: τα πιτσιρίκια σας θα διασκεδάσουν με όλο αυτό το ψάξιμο, θα αποκτήσουν «άποψη», θα την εκφράσουν και μαζί θα συνειδητοποιήσετε ότι, τελικά, έχετε αρκετά κοινά ·ένα σπάνιο αντίτυπο του «Λούκυ Λουκ», για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργήσει σαν «γέφυρα» από τη μια στην άλλη γενιά. Επιτρέποντάς τους δε να ξοδέψουν το χαρτζιλίκι από τα κάλαντα σε διάφορα «χαζοδωράκια» που θ’ ανταλλάξουν με τους φίλους τους, θα δείτε πώς… φαίνονται τα πράγματα από τη δική τους μεριά.
Μίνι εξορμήσεις. Αν δεν ανήκετε στους «εκλεκτούς» που έχουν τη δυνατότητα να περάσουν το επόμενο τριήμερο στην Αράχοβα, υιοθετήστε και πάλι τη λογική του «λίγα και καλά». «Κατεβείτε» στο Σύνταγμα ή στη στολισμένη πλατεία της πόλης σας, ακολουθήστε τη μονοήμερη εκδρομή του φυσιολατρικού συλλόγου της γειτονιάς σας, πάρτε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε στη θάλασσα, περπατήστε στη βροχή, καθίστε σ’ ένα πάρκο, παίξτε μπάλα, επισκεφθείτε μια έκθεση βιβλίου, το Παιδικό Μουσείο ή ακόμα κι έναν αρχαιολογικό χώρο και κανονίστε μικρές «βεγγέρες» με φίλους που επίσης έχουν παιδιά. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας όσο το δυνατόν πιο δημιουργικά ·αλλά και με την απαραίτητη, εορταστική «ζεστασιά»!
Βόλτες με τον παππού και τη γιαγιά. Από ψυχολογική άποψη, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των ηλικιωμένων είναι η μοναξιά ·και δε νοείται να θέλουμε να «γνωρίσουμε» καλύτερα τη φαμίλια μας, αγνοώντας τα άτομα αυτά. Εξάλλου, «οι θετικές επιδράσεις μιας μεγάλης οικογένειας στην οποία συμμετέχουν άτομα από τρείς ή και τέσσερις καμιά φορά γενιές, έχουν υποστηριχτεί από πολλές μελέτες, εφόσον βέβαια οι σχέσεις μεταξύ των μελών της είναι ομαλές και αλληλοσυμπληρωματικές», υπογραμμίζουν οι ψυχαναλυτές. Προσφέρετε, λοιπόν, σε εσάς και τα παιδιά σας την ευκαιρία να (ξανα)ακούσετε οικογενειακές ιστορίες, να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το οικογενειακό σας δέντρο και τη γενέτειρά σας, καθισμένοι σ’ έναν παραδοσιακό καφενέ, κάτω από το χειμωνιάτικο ήλιο ·κάπου εκεί, μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, παραμυθιού και πραγματικότητας, θα αισθανθείτε το χρόνο… να σταματά!
οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια
Πολύ σημαντικό ! ! ! !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτάθηκα στην τελευταία πρόταση....
Προσφέρετε, λοιπόν, σε εσάς και τα παιδιά σας την ευκαιρία να (ξανα)ακούσετε οικογενειακές ιστορίες, να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το οικογενειακό σας δέντρο και τη γενέτειρά σας, καθισμένοι σ’ έναν παραδοσιακό καφενέ.....
Καλημέρα-Καλή χρονιά.
:[ thaliak1
ΑπάντησηΔιαγραφήμ' αρεσει πολυ η ιδεα αυτη. Σημασια και επενδυση στην παραδοση δε σημαινει αποστροφη στο μελλον, αλλα καλυτερη προσεγγιση σε αυτο
Πολλες ευχες για μια δημιουργικη χρονια :[