Το ζήτημα που ταρακούνησε περισσότερο από ποτέ την ελληνική οικονομία σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι προφανές πως ήταν αυτό της εξαγοράς του ΟΤΕ από γερμανική εταιρεία.
Η αλήθεια είναι πως αντιδράσεις υπήρχαν πάντοτε σε παρόμοιες κινήσεις ή όταν το ξένο κεφάλαιο εισέρεε στη χώρα μας. Θυμάμαι πολλά δημόσια έργα που ανατέθηκαν σε ξένες εταιρείες για να έρθουν εις πέρας.
Γεγονός είναι πως οι εξαγορές επιχειρήσεων γίνονται είτε για την εκμετάλλευση μιας αδύναμης από μια μεγαλύτερη, είτε έχοντας σα στόχο μια επίσης μεγάλη επιχείρηση, την οποία εξαγοράζοντάς την, πετυχαίνει την εδραίωση στην αγορά. Είναι προφανές ότι η περίπτωση του ΟΤΕ ανήκει στην δεύτερη κατηγορία.
Όμως για ποιόν ΟΤΕ μιλάμε εμείς οι καταναλωτές; Για την εταιρεία που επί δεκαετίες ήμασταν όμηροι της, αναγκασμένοι να πληρώνουμε τις συνέπειες του μονοπωλίου του πολύ ακριβά; Όπως στη ΔΕΗ σήμερα.
Αυτό θέλουμε; Ασφαλώς και επιθυμούμε να πληρώνουμε ελληνικές εταιρείες και έλληνες επιχειρηματίες ώστε να επιτυγχάνουμε ανακύκλωση χρήματος, όμως μπορούμε να στηρίξουμε κάτι τέτοιο εφόσον είναι εις βάρος μας;
Ο νέος ΟΤΕ ετοιμάζεται να λανσάρει ένα πολύ δελεαστικό triple play το οποίο θα συνδυάζει κάτω από ένα λογαριασμό προηγμένες υπηρεσίες που θα ικανοποιούν σύγχρονες ανάγκες του σημερινού καταναλωτή. Γιατί στερούμαστε αυτές και οποιεσδήποτε δυνατές υπηρεσίες σήμερα;
Είμαι υπέρμαχος των τοπικών επιχειρήσεων, όταν όμως μπορούν να μου προσφέρουν αυτά που επιθυμώ. Εξαγορά επιχειρήσεων δε σημαίνει απαραίτητα απολύσεις και εκμετάλλευση εργατικού δυναμικού, ίσως να σημαίνει πραγματικές συνθήκες εργασίας για πολλούς που έχουν εντρυφήσει στη συμπεριφορά του δημοσίου υπαλλήλου…
Σαν καταναλωτές επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος και εφόσον το κράτος όχι μόνο δε μπορεί να μας παρέχει αυτό μέσω των κρατικών οργανισμών του, αλλά δε μπορεί καν να διαχειριστεί τις επιχειρήσεις αυτές, τότε η εξαγορά φαντάζει σα μοναδική ρεαλιστική λύση.
Εφόσον δεν ήμασταν ευχαριστημένοι με τον σημερινό ΟΤΕ και κάθε ΟΤΕ, δε μπορούμε να είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του, διότι πρέπει να κοιτάξουμε το δικό μας καταναλωτικό συμφέρον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το