Καληνωρίσματα. Έχει τύχει να παρακολουθήσετε την ταινία «Θεός για μια βδομάδα» με τον Jim Carey; Αν όχι, δεν χρειάζεται πλέον. Ας το θέσουμε διαφορετικά. Όλοι γνωρίζουμε πως η τεχνολογία είναι πλέον τόσο προηγμένη που επαληθεύει με τον καλύτερο τρόπο τον παλιό όρο «τεχνολογικά θαύματα». Η εξέλιξή της δεν αφορά μόνο τη μουσική και την επικοινωνία, αλλά προπάντων τις επιστήμες και την υγεία. Τα ποσά που δαπανούνται στους κλάδους αυτούς είναι τεράστια και ξαφνικά… προκύπτουν από αυτές τις έρευνες εταιρείες σαν μια ελβετική που ισχυρίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσε στο αποξηραμένο Άμπου Ντάμπι 52 ολόκληρες βροχοπτώσεις! Σύμφωνα με την μετεωρολογία, ναι, έβρεξε ανέλπιστα στο στεγνό αυτό εμιράτο όμως πως προκύπτει πως δεν είναι θέλημα θεού -ας πούμε- αλλά μια τεχνολογική παρέμβαση; Οι ελβετοί μας δίνουν την απάντηση τους. Σου λέει, θέλουμε 30% υγρασία ή περισσότερη. Παίρνεις έναν γίγα-ιονιστή κατασκευασμένο με βάση τις θεωρίες του Τέσλα, τον βάζεις να στείλει φορτισμένα σωματίδια στον ουρανό τα οποία με τη σειρά τους απορροφούν την άφθονη σκόνη της περιοχής, τα οποία μαζί απορροφούν περισσότερα σωματίδια υγρής μορφής από την υγρασία προφανώς και ξαφνικά: έχεις μια καταιγίδα! Μου θυμίζει επεισόδιο από τα Στρουμφάκια με τον κακό Δρακουμέλ να μαγειρεύει την αλλαγή του καιρού, όμως κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.
Όμως στη Γη ζούμε. Εδώ όλα αμφισβητούνται, όπως κάποτε και ο ίδιος ο Tesla, όποτε πολλοί υποστηρίζουν πως την καλοκαιρινή περίοδο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσιάστηκε ασυνήθιστη βροχόπτωση γενικότερα και άρα δεν είναι κάποιες μηχανές στο Αμπού Ντάμπι που έκαναν την αλλαγή του καιρού. Από την άλλη όμως σκέφτομαι ότι μιλάμε για το πιο πλούσιο κομμάτι γης στον κόσμο. Αυτοί με τόσα λεφτά μπορεί να καθυστερήσουν και την εμφάνιση του ήλιου το πρωί!
Ο προβληματισμός όμως παραμένει. Άσχετα αν είναι ή όχι δυνατό. Μπορεί ο άνθρωπος να επέμβει στη φύση, στον καιρό, στα καιρικά φαινόμενα; Σκεφτείτε λίγο. Πριν λίγες εβδομάδες οι πλημμύρες στη Βραζιλία σκότωσαν 1000 άτομα. Η δε, ξηρασία στο πλούσιο κομμάτι της Μέσης Ανατολής το καθιστά ιδιαιτέρως απρόσιτο τουριστικά ακόμα κι αν απαρτίζεται από ότι πιο σύγχρονο τεχνολογικά και αρχιτεκτονικά.
Φανταστείτε τώρα μιαν Αγγλία με μόνιμη λιακάδα και μια λασπωμένη Σαχάρα επειδή βρέχει καθημερινά. Σίγουρα ο άνθρωπος αναμένεται να διευκολυνθεί φέρνοντας τον καιρό στα μέτρα του. Άλλωστε αυτό δεν κάνει ως τώρα; Μεταλλαγμένα τρόφιμα και φυτά, καταπόνηση της γης για την κατασκευή υλικών, μεταλλαγμένοι άνθρωποι με παρά φύση σεξουαλικές προτιμήσεις. Κι από την άλλη οι έρευνες. Έρευνες που θεραπεύουν τον καρκίνο, που ταξιδεύουν τον άνθρωπο στο Φεγγάρι, μεταμοσχεύσεις και εγχειρήσεις καρδιάς, επικοινωνίες και προστασία από την φθορά στην φύση όπως είναι η έκθεση στον ήλιο. Ίσως μια επέμβαση στον καιρό να βοηθούσε να αποφευχθούν μεγάλες θεομηνίες με πολλά θύματα.
Στο Ερώτημα αυτού του μήνα βρίσκουμε στο ένα στρατόπεδο την ανεξέλεγκτη δράση της φύσης και στο άλλο την ανεξέλεγκτη δράση του ανθρώπου. Ποιος κερδίζει; Ποιος πρέπει να κερδίσει; Σε ποιο σημείο υπάρχουν οι ισορροπίες;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΝ ΦΥΣΗ :[
γράψτε το σχόλιο σας και καταχωρήστε την απάντησή σας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στην δεξιά στήλη της σελίδας
Θα απαντούσα το Β.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά μήπως ήδη δεν έχουμε επέμβει στη φύση αλλάζοντας τις καιρικές συνθήκες;
π.χ. η τρύπα του όζοντος άνοιξε ξαφνικά από μόνη της; Δεν ήταν ανθρώπινος δάκτυλος;
:[ Bio-μπαξές
ΑπάντησηΔιαγραφήτο θεμα ειναι τι γινεται απο εδω και περα :[
O "χορός της βροχής" των ιθαγενών της Αμρεικής, ήταν μια πρωτόγονη πρακτική πρόκλησης βροχοπτόσεων που όσο και αν ακούγεται.."γραφική" ή "μαγική" ωστόσο είχε αποτελέσματα.Τα μηχανήματα Ηaarp των Αμερικάνων αλλά και τα μηχανήματα Οργόνης του Έριχ Φρόμ(αν θυμάμαι καλά το όνομα)έχουν επίσης το ίδιο αποτέλεσμα.Δεν είναι μια πρωτότυπη ιδέα λοιπόν και ούτε θα γίνουμε "Θεοί" με τον έλεγχο ένος φαινομένου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ανθρωπος δεν θα γίνει ποτέ "Θεός" με την τεχνολογία και αν κάποιος πιστεύει το αντίθετο εξαπατά τον εαυτό του.
:[ Μαριος
ΑπάντησηΔιαγραφήενδιαφερουσα η οπτικη σου φιλε. Πραγματικα τη βρηκα πολυ ιδιαιτερη :[
ίσως μια είδηση που βοηθήσει στην μελέτη του κειμένου αυτού:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://gizmodo.com/#!5785384/qatar-will-use-500000-artificial-clouds-for-the-world-cup :[