Διάβαζα σήμερα στην πρωινή μου περιήγηση στα νέα ότι ο εσωτερικός εχθρός της Ρωσίας είναι η φτώχεια και η διαφθορά. Μάλιστα θυμήθηκα πως ήταν μια ακόμη χώρα που γίνεται γνωστό πως μαστίζεται από παρόμοια προβλήματα.
Δε χρειάζεται πολύ σκέψη για να ταυτιστούμε αμέσως με τα προβλήματα των άλλων χωρών. Ειδικά αν προσεγγίσουμε τους φτωχούς και πλούσιους γείτονες της Μεσογείου θα παρατηρήσουμε τη χαρακτηριστική μας ομοιομορφία.
Πράγματι, όταν ταξιδεύει κανείς στο εξωτερικό, κάνει ασυναίσθητα μια σύγκριση με τη χώρα που διαμένει και τότε μόνο διαπιστώνει πως δεν είναι όλα ρόδινα στο εξωτερικό, όπως σε εκνευριστικό πείσμα πολλών που ούτε καν έχουν ταξιδέψει και οι οποίοι επιμένουν πως η χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη και στις πολιτισμένες χώρες, συναντάται στην Ελλάδα.
Μια χαρακτηριστική ταύτιση, πολλές φορές αρνητική, η οποία όμως είναι δυνατό να συμβάλλει στην επίλυση πολλών προβλημάτων. Έχουμε ακούσει κατά καιρούς κάποια κυβέρνηση η οποία σε ένα δεδομένο πρόβλημα της χώρας, χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο πολιτικής επίλυσης που έχει εφαρμόσει κάποια άλλη χώρα με παρόμοιο πρόβλημα.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ένα φαινομενικά όμοιο πρόβλημα, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη διαφορετικότητα του κάθε κράτους. Γιατί όπως οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, έτσι και οι κουλτούρα μιας χώρας απαιτεί διαφορετικούς χειρισμούς στην επίλυση ή εφαρμογή λύσεων σε συγκεκριμένα θέματα.
Όμως αυτή ακριβώς η ύπαρξη κοινών προβλημάτων, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα κράτη να ενοποιηθούν, να μάθουν επιτέλους, να συνεργάζονται κάτω από έναν κοινό στόχο. Είναι μια ευκαιρία που φαντάζει πρόκληση πολλών διαστάσεων.
Όπως ακριβώς άνθρωποι με διαφορές σημαντικές, ενώνονται, συνεργάζονται και δραστηριοποιούνται δημιουργικά και ειρηνικά για την επίτευξη ενός ανώτερου στόχου ή την αποφυγή ενός κοινού προβλήματος, έτσι και σε επίπεδο κρατών η συνεργασία αποτελεί μονόδρομο.
Συμφωνώ απόλυτα πως δεν επικρατεί στην Ελλάδα αποκλειστικά τόσος προβληματισμός σε πολλά θέματα Όσο για την ενοποίηση και ανταλλαγή απόψεων σε επίλυση προβλημάτων ανάμεσα στις χώρες, το κοινοβούλιο δεν υποτίθεται πως ο ρόλος του είναι αυτός?
ΑπάντησηΔιαγραφή:[ Τζωρτζίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήεύλογος ο προβληματισμός σου. Εγώ απλά θα προσθέσω πως το κείμενο αυτό γράφτηκε το καλοκαίρι του 2007 :[