Οι υποχρεώσεις και εκκρεμότητες του ανθρώπου είναι μέρος της ζωής του. Κάποιοι ίσως να μη μπορούσαν ζήσουν μια ομαλή καθημερινότητα χωρίς αυτές.
Εργασιακές υποχρεώσεις, η ανατροφή των παιδιών, η εκπλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων σε τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, αποτελούν βασικό μέρος των υποχρεώσεων του ανθρώπου από την ενηλικίωση περίπου ως τα χρόνια συνταξιοδότησης.
Και αν πριν από αυτήν την εποχή, στο πρόγραμμα υπήρχε παιχνίδι και θρανίο, τι γίνεται στην μετά εποχή; Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση ενός πρωτίστως δραστήριου ανθρώπου, ο οποίος ξαφνικά σταματά να εργάζεται και (σταδιακά) τακτοποιεί τις εκκρεμότητές του.
Ένας ενεργειακός μαρασμός καταλαμβάνει αυτούς τους εξήντα-κάτι (σε ηλικία) ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν εκείνες τις δραστηριότητες που τουλάχιστον ευχάριστα θα καλύψουν τις απεριόριστες κενές τους ώρες.
Τα καφενεία γεμάτα με ασπρομάλληδες να προσπαθούν να διασκεδάσουν την ίδια στιγμή που σκέφτονται ότι μια ζωή πέρασε συνειδητοποιώντας παράλληλα τον εγκλωβισμό τους στη δεδομένη σημερινή κατάσταση.
Πρακτορεία με τυχερά παιχνίδια με αμέτρητους συνταξιούχους να παίζουν, όχι για να κερδίσουν χρήματα, αλλά για να περάσει η ώρα «δημιουργικά».
Και από την άλλη, ηλικιωμένοι που περνούν τις ώρες τους βοηθώντας τα παιδιά τους, με το να προσέχουν τα εγγόνια τους ή να κάνουν δουλειές του σπιτιού, προσπαθώντας μέσα τους να νοιώσουν χρήσιμοι.
Είναι πολύ δύσκολο ειδικά στην αρχή, να εμπεδώσουν την κατάσταση που θα υφίσταται στο εξής. Όταν η σύνταξη δεν επαρκεί για τα έξοδά τους, η ψυχολογική κατάσταση επιδεινώνεται και είναι προφανές πως αναφερόμαστε σε ανθρώπους γεμάτους ενέργεια οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν ακόμα και εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας.
Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ομάδα ανθρώπων που πρέπει να απολαμβάνουν του σεβασμού κα της εκτίμησης των νεότερων και όχι να είναι κοινωνικά απομονωμένοι. Έχουν την ψυχολογική ανάγκη να νοιώσουν χρήσιμοι και κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, έχει ως αποτέλεσμα την άνθιση της ψυχοσύνθεσης τους. Και αυτό το δικαιούνται!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το