Καληνωρίσματα. Με αφορμή τον πόλεμο στην Λιβύη έτυχε να μάθω κάτι το οποίο ήταν πολύ μακριά από τις γνώσεις μου. Στον πόλεμο της Λιβύης λοιπόν, πολεμούν στο πλευρό του Καντάφι και των υιών του, χιλιάδες στρατιώτες που δεν ανήκουν στον στρατό της Λιβύης, αλλά προσλήφθηκαν για να πολεμούν τους αντάρτες. Πρόκειται δηλαδή για μισθοφόρους που εργάζονται ως… πολεμιστές!
Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε την έκθεση του EUobserver που ενημερώνει πως η πλειοψηφία των μισθοφόρων είναι από χώρες της Αφρικής, όμως υπάρχει και μια ομάδα μισθοφόρων που ξεπερνούν τους 500 και οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση, οι έλληνες είναι σε νευραλγικές διοικητικές θέσεις, ενώ υπάρχουν και πρώην επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων που υπηρετούν στην “πρώτη γραμμή”. Η πληρωμή των μισθοφόρων ανέρχεται σε δύο έως πέντε χιλιάδες ευρώ την ημέρα, ανάλογα με τη θέση στην οποία υπηρετούν. Το αποκορύφωμα της έκθεσης, είναι πως υπάρχει ειδική ιδιωτική εταιρεία εκ του Ισραήλ, που στρατολογεί μισθοφόρους και τους διαθέτει κατόπιν σύμβασης, στη Λιβύη.
Δε μπορώ να σας κρύψω πως μένω άφωνος, τη στιγμή που υπάρχουν μέχρι και 50000 λίβυοι λιποτάκτες, να αντικαθιστούνται από μισθοφόρους. Γιατί λιποτάκτες όμως; Προφανώς επειδή κάποιοι δε θέλουν να πολεμούν συμπατριώτες τους ή ακόμα περισσότερο επειδή απλά πολεμούν με τους αντάρτες!
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θέσω τον προβληματισμό μου, σκεπτόμενος πως αν κάποιος πληρώνεται για να πολεμάει, τότε προφανώς είναι ένας επαγγελματίας πολεμιστής ο οποίος εργάζεται με δεδομένο πως είναι πολύ πιθανό να σκοτωθεί στο πεδίο των μαχών. Βγάζει το ψωμί του υπακούοντας σε εντολές ανωτέρων και ουσιαστικά σκοτώνοντας μαχητές της αντίπερα όχθης και γιατί όχι και αμάχους. Και τότε μου γεννιούνται απορίες σχετικά με το είδος αυτών των ανθρώπων. Αν δηλαδή κάποια στιγμή αποτελούσαν υπαλλήλους του Καντάφι και έπρεπε να πολεμήσουν στο πλευρό της Λιβύης, εμφανιζόταν η ανάγκη επιστράτευσης στην Ελλάδα για κάποιο άλλο μέτωπο, τότε οι εν λόγω έλληνες μισθοφόροι που θα… παρείχαν τις υπηρεσίες τους; Σας έχω ακόμα ένα πιο δύσκολο: αν ήταν υπάλληλοι-μισθοφόροι του κράτους της τουρκίας και η Ελλάδα εμπλεκόταν σε έναν πόλεμο με την τουρκία, τότε τι;
Είναι βέβαιο πως ξέρουμε πολέμους που έγιναν για την προάσπιση της πατρίδας, υπέρ της θρησκεία, εξαιτίας επεκτατικής πολιτικής, οικονομικών συμφερόντων και πολλά άλλα, όμως πάντοτε ένα σημείο αναφοράς ήταν ποιοι πολεμούσαν. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε μαχητές που μπορεί να υστερούσαν σε αριθμό, όμως κέρδιζαν βάζοντας μπροστά την ψυχή τους. Σε αυτήν την περίπτωση τι συμβαίνει; Προτάσσουν τον καλό τους μισθό;
αν ανατρεξεις στην ιστορια θα δεις μισθοφορους ακομα και στο Βυζαντιο yann!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαθηκαμε!
:[ Katabran
ΑπάντησηΔιαγραφήτότε δε χαθήκαμε και θέλω να πιστεύω πως ούτε τώρα θα συμβεί κάτι τέτοιο :[