Καληνωρίσματα. Σήμερα ας ασχοληθούμε με τη μουσική. Τον κολοσσό της Warner Music. Ουσιαστικά η Warner ξεκίνησε την πορεία της στην εμπορευματοποίηση της μουσικής πίσω στο 1811. Έκτοτε τα στάδια που πέρασε μέχρι σήμερα αποτελούν μια σπουδαία επιχειρηματική περιπέτεια. Παρά τη μακροχρόνια της ιστορία, η Warner ξεκινά να δραστηριοποιείται σαν εταιρεία παραγωγής μουσικής, στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα, όταν η Warner Brothers κυκλοφορεί μια κινηματογραφική ταινία στην οποία εμπεριέχεται ένα τραγούδι το οποίο θα κάνει μεγάλη επιτυχία στο κοινό. Η ζήτηση του κοινού οδήγησε μια άλλη εταιρεία παραγωγής μουσικής να το κυκλοφορήσει στην αγορά ξέχωρα απ’ την ταινία.
Σε εκείνο το σημείο στην Warner κατάλαβαν πως έπρεπε να δημιουργήσουν την δική τους εταιρεία κι έτσι αγόρασαν μιαν ήδη υπάρχουσα που μάλιστα ανήκε στον Frank Sinatra. Από εκείνο το σημείο και έπειτα παρακολουθούμε την εξέλιξη της εταιρείας μέσα από πολλές εξαγορές και συγχωνεύσεις να μεγαλώνει αργά αλλά σταθερά σε μια αξιοπρόσεχτη εταιρεία. Ουσιαστικά στην αρχή όποιος βάζει τα περισσότερα χρήματα βλέπει και το όνομά του στη φίρμα της εταιρείας, όμως η αναγνωρισιμότητα του ονόματος Warner το αφήνει ως σύνθετο σε κάθε νέα εταιρεία που φτιάχνεται. Κάπου στη δεκαετία του ογδόντα η Warner υπογράφει τα πιο σημαντικά συμβόλαια με συγκροτήματα όπως οι Fleetwood Mac. στην αρχή και ύστερα η ανερχόμενη Madonna και οι Prince, Bob Marley, U2 αλλά και περισσότερα συγκροτήματα της Rock μουσικής σκηνής. Η Warner αποτελεί μια σημαντική εταιρεία πλέον και παρά ταύτα συνεχίζει την ίδια πολιτική εξαγορών. Ουσιαστικά μιλάμε για μια εταιρεία που ανά λίγα χρόνια απορροφά άλλες μικρότερες. Το 1990 έχει φτάσει να έχει ενεργητικό είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια και ετήσια κέρδη πεντακόσια πενήντα εκατομμύρια δολάρια παράλληλα με τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.
Το σκηνικό αλλάζει το 2000 όπου η Warner θα συγχωνευθεί με τη νέα μόδα που ακούει στο όνομα America On Line που αποτελεί εταιρεία παροχής διαδικτύου. Η νέα εταιρεία AOL Time Warner θα έχει και νέα φιλοσοφία διαχείρισης. Προσπαθεί να κάνει επιθετικό management εξαγοράζοντας όσες περισσότερες εταιρείες μπορεί. Από αυτήν την επίθεση ξεφεύγει η EMI. Η συνέχεια όμως φέρνει την AOL στο γενικό πρόβλημα με το χρηματιστήριο να την οδηγεί σε υπέρογκα χρέη τα οποία φυσικά θα επηρεάσουν και την Warner. Η μόνη λύση είναι η πώληση μέρους των μετοχών το 2005 σε επενδυτές. Η κίνηση αυτή δεν ήταν καθόλου άγνωστη για την ιστορία της εταιρείας και όπως αποδείχθηκε ήταν μάλλον η σωστή. Το τελευταίο κεφάλαιο αγοραπωλησιών γράφεται από ρώσο επενδυτή και ιδιοκτήτη της Access Industries, που θα διευρύνει το πακέτο των μετοχών του στην εταιρεία και θα δηλώσει ευθαρσώς πως επιθυμεί διακαώς να εξαγοράσει κάτω από την ομπρέλα της Warner την EMI.
Σήμερα η Warner δομείται σε τρεις τομείς που αφορούν την ηχογράφηση, την αδειοδότηση και την παραγωγή. Σήμερα καταλήγει να έχει 37 ολόκληρες θυγατρικές ανά τον κόσμο και φυσικά δραστηριοποιείται σε όλα τα είδη της μουσικής.
Το παράδειγμα της Warner αξίζει να το εξετάσουμε ως προς την διαχείριση του management. Διότι κι άλλες εταιρείες προσπάθησαν να ακολουθήσουν την πολιτική της αγοραπωλησίας, όμως ελάχιστες το κατάφεραν. Η Warner, έχοντας την τύχη να βρίσκεται πάντα υπό τον έλεγχο ικανών και οραματιστών managers, κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να γιγαντωθεί σε μια τεράστια φίρμα του κλάδου της μουσικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το