Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

αναδρομές - e-ΕΓΚΛΗΜΑ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 23 Οκτωβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: e-ΕΓΚΛΗΜΑ

Υπόσχομαι ότι δε θα αναλωθώ σε τεχνικούς όρους και πολύπλοκες τεχνικές, όμως όπως και να έχει δε μπορούμε να γυρνάμε την πλάτη στο ζήτημα του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο να κάνουμε έναν σχετικό παραλληλισμό του κόσμου με έναν παράλληλο που πολλοί ζούμε σε κάθε του στιγμή και υπόσταση, αυτόν του διαδικτύου.
Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τον πραγματικό με τον ηλεκτρονικό κόσμο και φυσικά όλοι μας συμφωνούμε πως ο δεύτερος υπολείπεται ευτυχώς σε πολλά του πρώτου. Όμως ας δούμε πόσες πολλές κοινές δραστηριότητες μπορούν να πραγματωθούν στο διαδίκτυο. Αγορές, επικοινωνία, ενημέρωση κλπ.
Αντίστοιχα με τις δυνατότητες που το διαδίκτυο μας παρέχει συναντάμε και ανάλογους κινδύνους.
Περισσότερο απ’ όλα μιλάμε για κινδύνους εισβολής σε προσωπικά στοιχεία, αλλά και προσβολή με την διείσδυση αρνητικών διαφημίσεων προς χρήστες. Σε ακραίες περιπτώσεις συναντούμε το συνδυασμό δεδομένων που με κατάλληλο συνδυασμό μπορούν να έχουν αποτέλεσμα και τη ζωντανή παρακολούθηση ενός χρήστη.
Όπως και να’ χει, υπάρχουν πολλές μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος. Και ευτυχώς ομάδες ανθρώπων που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, όπως το τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, «Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος» που έχει καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο να αποτρέψει τρεις αυτοκτονίες νέων που είχαν δηλώσει αυτήν τους την πρόθεση μέσα σε δημόσια chat rooms.
Είναι προφανές πως η ανωνυμία που παρέχει το διαδίκτυο είναι σχετική γι’ αυτό και καλούμαστε όλοι να τη διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο. Οφείλουμε να προσέχουμε που δίνουμε προσωπικά στοιχεία και να διαφυλάσσουμε την ανωνυμία μας.
Καλό είναι να διαφυλάξουμε προσωπικά μας στοιχεία, κάτι που δε μας απομονώνει, απλά ανάγει τη διατήρηση της ανωνυμίας του διαδικτύου κάτι που από την αρχή ήταν το χαρακτηριστικό του.
Το ηλεκτρονικό έγκλημα στις μέρες μας μπορεί να είναι εξίσου βλαβερό με το… κανονικό εξαιτίας νέων μεθόδων που αναπτύσσονται συνεχώς και βασικών μεθόδων που ελευθερώνονται σε οικιακούς χρήστες προς ανώδυνη χρήση. Όμως κατά πόσο η λέξη «έγκλημα» μπορεί να χωράει στην ίδια πρόταση με τη λέξη «ανώδυνο»;

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

  1. Όταν είχα πάει στην Δίωξη Ηλεκτρωνικού Εγκλήματος για ένα δικό μου θέμα μου απάντησε ο αστυνομικός ως εξής:
    "Δεν γνωρίζω καλά αυτό το πρόγραμμα"

    Το πρόγραμμα ήταν το....spaces!!!

    Eίχα πάει γιατί με επισκεπτώταν ένα άτομο και έβαζε στα σχόλια ακραίου είδους ύβρεις και δεν ήξερα τι να κάνω.

    Αν δεν ξέρουν τόσο απλά προγράμματα τι ξέρουν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Μαριος
    νομίζω πως έπεσες πάνω σε τυχαίο γεγονός. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν αυτό το τμήμα της ΕΛ.ΑΣ είναι εκτός από εξαίρετη γνώστες της τεχνολογίας και πολύ πετυχημένοι στη δουλειά τους με πολλές επιτυχίες όπως πρόληψη ανθρωπωκτωνιών νέων κλπ :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το