Αποτελούσε κοινό μυστικό μεταξύ των γενετιστών. Τελικά παρουσιάστηκε από αντίστοιχο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Οι γενετικές μεταλλάξεις συντελούνται πλέον με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Η θεωρία που θέλει τον πίθηκο να μετεξελίχτηκε σε έναν τριχωτό άνθρωπο μικρού ύψους και από κει με διάφορες μορφές εξέλιξης, το σημερινό άνθρωπο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, σταματά εδώ.
Ο βασικότερος λόγος του συμπεράσματος αυτού, έχει να κάνει με το ότι ο αριθμός των ανδρών κυρίως στη δύση, που αποκτούν παιδιά μετά τα τριάντα πέντε, μειώνεται συνεχώς. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι στη συχνότητα μετάλλαξης παρατηρείται τελευταίως πτωτική τάση. Αν και τα χημικά και η ραδιενεργός μόλυνση μπορούν να επιφέρουν γενετικές μεταβολές, μία από τις σημαντικότερες αιτίες για μεταλλάξεις ήταν ανέκαθεν η προχωρημένη ηλικία των ανδρών, διότι οι κυτταρικές διαιρέσεις στους άνδρες αυξάνονται με την ηλικία.
Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αντρών τις παλαιάς εποχής που άρχιζαν να τεκνοποιούν σε μικρή ηλικία και ολοκλήρωναν σε πολύ μεγάλη ηλικία. Φυσικά στις μέρες μας δε μιλάμε για μια τέτοια πραγματικότητα, καθώς άντρες αρχίζουν αργά και σταματούν νωρίς την τεκνοποίηση.
Η μέση ηλικία ενός πατέρα σήμερα είναι τα είκοσι εννιά έτη, γεγονός βέβαια που δεν έχει επιπτώσεις μονάχα στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, αλλά και στις γενικές τάσεις ζωής των ανθρώπων. Καθώς οι άνθρωποι τεκνοποιούν σήμερα με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση και την οικονομική ευρωστία, κάτι που φαντάζει απόλυτα φυσιολογικό στις μέρες μας.
Παράλληλα ένα βασικό στοιχείο που έχει συντελέσει στη μείωση της εξέλιξης είναι και η παγκοσμιοποίηση. Σε μια κοινωνία που οι άνθρωποι συνευρίσκονται εύκολα ανεξάρτητα από φυλές και αποστάσεις η δυνατότητα εξέλιξης μειώνεται, καθώς οι φυλές χάνουν την απομόνωση τους και έτσι οι πιθανότητες αλλαγών μειώνονται.
Και αν η εξέλιξη σταμάτησε ποιο είναι το επόμενο βήμα; Σε τι προσβλέπει ο άνθρωπος πλέον; Μήπως πλησιάζει το τέλος; Τα σημάδια είναι πολύ προκλητικά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το