Ακόμα και στα λόγια, όλοι λίγο-πολύ είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα θέματα της φύσης και του περιβάλλοντος. Η καταστροφή και η κατάχρηση πόρων του αποτελούν βασικές αιτίες πρόκλησης καταστροφικών φαινομένων και άλλων δυσάρεστων γεγονότων.
Είναι γεγονός πως σήμερα περισσότερο από ποτέ γίνονται προσπάθειες από οργανισμούς και κυβερνήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Ίσως είμαστε πολύ πίσω στο να εξισορροπήσουμε το κακό που πράττουμε στη φύση όμως το πρώτο βήμα έχει αρχίσει να γίνεται.
Και σήμερα, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία η προστασία του περιβάλλοντος να αποτελέσει εκτός από μια δαπανηρή δραστηριότητα και η λύση σε ένα σωρό προβλήματα κοινωνικής και οικονομικής φύσης.
Συγκεκριμένα, έρευνα έδειξε πως μόνο στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργηθούν ως και τετρακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας ως το 2020 σε τομείς όπως η ενέργεια, η ανακύκλωση και η γεωργία. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες μπορούν να επιφέρουν τεράστια ανακούφιση στο ζήτημα της ανεργίας.
Έτσι, η επένδυση στην «πράσινη ανάπτυξη» μπορεί να συντελέσει στον αυτοσκοπό που είναι η προστασία του περιβάλλοντος με την έννοια της ελαχιστοποίησης καταπόνησής του και προσπάθειας ανεύρεσης λύσεων στην εν καιρώ παραγωγή περισσότερων φυσικών πόρων.
Συγχρόνως η όλη διαδικασία μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ανάσα στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας με πρώτο την ανεργία που μαστίζει (και) τη χώρα μας. Μπορούμε να πούμε πως τέτοιες προσπάθειες μπορούν να εγγυηθούν μία διέξοδο απ’ την οικονομική κρίση ανακουφίζοντας το κράτος από ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, ειδικά αυτόν τον καιρό.
Το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με τη στάση που η κυβέρνηση θα κρατήσει. Θα προβεί στις επενδύσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την μεσοπρόθεσμη απορρόφηση εργατικού δυναμικού, έχοντας παράλληλα τη στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων ή θα βάλει φρένο στον πράσινο ενθουσιασμό ακολουθώντας το παραδοσιακό μοτίβο πολιτικής που λέει «όχι» στις πρωτοποριακές επενδύσεις;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το