Στα μέρη μας, η ελευθερία είναι παρεξηγημένη έννοια. Έχει καταντήσει υποκειμενικός όρος, ενώ ο καθένας καθορίζει την ελευθερία ανάλογα με τη δική του φιλοσοφία και ιδιοσυγκρασία. Η ελευθερία θεωρείται δεδομένη στις μέρες μας, γιατί εύκολα ξεχνάμε το παρελθόν μας και δύσκολα κοιτούμε τα μέρη όχι και τόσο μακριά σε εμάς.
Βασικό χαρακτηριστικό της ελευθερίας, είναι η δυνατότητα της επιλογής. Πράγματι σε κάθε πρόβλημα ή γεγονός μας δίδεται η δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε λύσεις ή προτάσεις. Μπορούμε δηλαδή να διαλέξουμε πως θα κατευθυνθούμε σε ένα δεδομένο ζήτημα.
Ένα θέμα προς εξέταση είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει κανείς το οτιδήποτε. Ας μην κρυβόμαστε. Βασικότερο κριτήριο είναι το συμφέρον εκείνου που θα επιλέξει και ας είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για επιλογή με βάση το συμφέρον. Ύστερα θα συναντήσουμε στοιχεία όπως αυτό τις πιο οικονομικής λύσης, ενδεχομένως εκείνης που θα απαιτεί λιγότερη συμμετοχή από μέρους μας και άρα λιγότερης κούρασης ή ανάληψης ευθυνών.
Σε άλλες περιπτώσεις συναντάμε επιλογές που προτιμούνται και απευθύνονται στο κοινό καλό. Σε ανθρώπους του περιβάλλοντος μας ή ακόμα και είναι εις βάρος μας προκειμένου να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα άτομα. Η πράξη της αυτοθυσίας είναι και αυτή μια επιλογή που διέπεται από την ελευθερία.
Αντιστρέφοντας το θέμα, έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε τις συνέπειες των επιλογών μας. Γιατί είναι γνωστό πως κάθε επιλογή, φέρει αντίστοιχες συνέπειες. Πολλές φορές οι συνέπειες μπορεί να αποδειχτούν εντελώς απρόοπτες και ο καθένας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο ενδεχόμενο.
Γιατί σε ένα δεδομένο ζήτημα, η εύρεση και εκτέλεση μιας επιλογής είναι μονάχα ο μισός δρόμος. Ακολουθεί η απόλαυση της επιλογής (στην επιτυχημένη περίπτωση – επιθυμητό) ή η μάχη για την εξεύρεση νέων λύσεων που απαιτούνται από τις άσχημες συνέπειες μιας λάθος επιλογής.
Σαφέστατα υπάρχον και περιπτώσεις με μονόδρομους, όμως ποιος ο ρόλος μας; Να δημιουργούμε επιλογές. Οφείλουμε να αποκτούμε την ικανότητα να δίνουμε επιλογές ώστε να αποφασίζουμε με νηφαλιότητα και λογική την καταλληλότερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το