Μια σπουδαία ανακάλυψη κατάφεραν ερευνητές από διάφορα σημεία του πλανήτη σχετικά με την παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, αποκάλυψαν πως έξι πολύ συγκεκριμένα γονίδια είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση και ανάπτυξη της σύγχρονης αυτής, επιδημίας.
Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως σύντομα θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε ένα ή περισσότερα από αυτά και να απομονώνουν εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν την παχυσαρκία. Άλλωστε, διευκρινίστηκε πως ακόμα και η αλλοίωση ενός γονιδίου είναι αρκετή να προκαλέσει την ανεπιθύμητη ασθένεια.
Εκεί όμως που εστιάζω εγώ, είναι πως τα γονίδια αυτά υπήρχαν πάντοτε στον άνθρωπο, η έξαρση όμως της παχυσαρκίας αποτελεί σημερινή κατάσταση. Αυτό ακριβώς εξετάστηκε και τα συμπεράσματα ήταν αναμενόμενα: Άγχος, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, είναι στοιχεία που τροφοδοτούν την ανάπτυξη παχυσαρκίας.
Συλλογίζομαι και εγώ πως ο συνδυασμός αποτελεί καταστροφικό αποτέλεσμα για την υγεία του ανθρώπου. Κάποιος που ατυχεί να έχει το ή τα γονίδια αυτά και στα πλαίσια της σύγχρονης καθημερινότητας βιώνει τα παραπάνω στοιχεία κακής ποιότητας ζωής, καταλήγει να καταφεύγει στο φαγητό, το οποίο προκαλεί χειρότερες συνέπειες, απ’ ότι σε κάποιον άλλο.
Ως συνέπεια διακρίνουμε όλοι το άβολο θέαμα ενός εύσωμου, όμως φανταζόμαστε και την ψυχολογία του ιδίου εξαιτίας μιας κατάστασης που τελικά παγιώνεται; Η κακή εικόνα προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα και αυτά ωθούν τον παθόντα σε «αυτό-κοινωνικό αποκλεισμό». Οι περαιτέρω συνέπειες είναι ακόμα χειρότερες.
Οι γενετικές παραλλαγές στις οποίες αναφερόμαστε προκύπτουν από γονίδια του εγκεφάλου και αυτό ακριβώς μας δίνει πολλές απαντήσεις για το κατά πόσο εφικτή είναι η ενδεχόμενη παρέμβαση από τους επιστήμονες και ο έλεγχος από τον ίδιο τον παθόντα. Άλλωστε όλοι παραδεχόμαστε ότι οι αδυναμίες μας ή η επιλογή τρόπου ζωής προκαλούνται από την δυνατότητα (ή αδυναμία) να ελέγξουμε τον εγκέφαλό μας.
Η αυτοσυγκράτηση και η κατά το δυνατό, σωστή επιλογή τρόπου ζωής, αποτελούν τα κύρια όπλα του ανθρώπου στο ζήτημα της παχυσαρκίας. Τουλάχιστον μέχρι οι επιστήμονες να μπορέσουν να ελέγξουν τις γενετικές παραλλαγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το